Christian Bitz: Sådan holder du vægttabet

Ernæringsekspert Christian Bitz giver her gode råd til, hvordan du fortsætter med at holde vægttabet, selvom kuren er slut.

'Bitz Store Kur' vises ikke længere på tv, og de seks uger madplaner er veloverstået. Men der er masser af principper, man kan blive ved at holde fast i, fortæller Christian Bitz.

- Jeg synes, man skal blive ved med at følge ’tallerkenmodellens’ fordeling af råvarer. Det giver en god mæthedsfornemmelse, og det er et godt udgangspunkt for at holde vægten nede, siger han.

Du kan læse mere om tallerkenmodellen her.

Spis proteinrigt

Udover at spise efter tallerkenmodellen, så er det vigtigt, at man starter dagen proteinrigt, da det også giver en god mæthedsfornemmelse, forklarer Christian Bitz.

- Spise mere protein fra morgenstunden, det kan for eksempel være den berygtede skyr, men også æg eller nødder er godt. Det er vigtigt, at man husker at bevare nogle af elementerne fra kuren.

- Jeg synes også sagtens, man kan bruge de samme retter fra madplanerne, men man behøver ikke følge madplanen slavisk. Med kuren skulle man meget gerne have opnået nogle madvaner, man ikke vil undvære, siger han.

Du finder alle madplanerne her.

De positive ting driver værket

Noget af det der især kan være med til, at man bevarer sit vægttab, er naturligvis motivation, og for at bevare den har Christian Bitz her et godt råd, man bør huske på.

- Find ud af, hvad vægttabet har givet dig. Er det for eksempel blevet nemmere at gå op ad trappen? Eller andre følgevirkninger som man godt kan glemme lidt, fordi de er kommet løbende over en periode.

- Det er jo mange kilo, man har tabt, og det giver en masse positive ting med sig. Dem skal man huske at lægge mærke til, for det er dem, som skal drive værket frem for badevægten, lyder rådet fra Christian Bitz.

Vej dig kun en gang om uge

Det kan være fristende at holde nøje øje med, hvad nålen på badevægten fortæller, men man skal helst skubbe den vane til side, mener Christian Bitz.

- Det er en klassisk måde at opgive det hele på. Man har måske været til fødselsdag dagen før, og vejer sig lige dagen efter, og det kan hurtigt ødelægge hele ugen, så man til sidst dropper det hele.

- Men alle skal have plads til nydelse og at gå til fødselsdage. Det handler om at finde en balance, hvor man ikke føler, at man undværer noget, men hvor der også er plads til kage eller vin en gang imellem, siger han.

Vær tilfreds med dit vægttab

Det sidste gode råd fra Christian Bitz i denne omgang er, at man stiller sig tilfreds med det vægttab, man har opnået.

- Der er mange, der gerne lige vil tabe de sidste 3-7 kilo, og det er selvfølgelig i orden. Men rent sundhedsmæssigt batter det måske ikke særlig meget, det er rent kosmetisk for mange mennesker.

- Det er vigtigere at være tilfreds og glæde sig over det vægttab, man har opnået, i stedet for at ville tabe sig mere. Jeg har derfor opfordret deltagerne fra kuren til, at de skal prøve holde vægten stabil et par uger, og give kroppen lidt ro. Det er en rigtig god øvelse, som man måske ligefrem kan lære mere af end at være på kur, simpelthen at finde ud af hvor balancen er for at holde sin vægt stabil.