Slap af i weekenden: Her er kokkens fem nemme sofa-retter

Hvis du har planer om, at denne weekend skal stå i sofaens tegn, så får du her fire lækre madtips af kok Gorm Wisweh.

Dagens gode nyhed er, at det endelig er weekend.

Og hvis din sofa er blevet forsømt hele ugen, så den har brug for ekstra opmærksomhed og nogle kærlige kram, så har kok Gorm Wisweh her nogle gode madtips til dig, der har planlagt at lave absolut ingenting.

- Det er vigtigt, at man laver noget mad, som man kan spise med en hånd. Det er maksimum, hvad man skal have gang i, og så skal man heller ikke være afhængig af et bord, siger han og mindes pludselig nogle visdomsord:

- En gammel kokkeven sagde engang til mig: ”risotto er det bedste sofamad. Så behøver man ikke gå ned på det gastronomiske, og man kan bare stille tallerkenen på sin mave”.

Ifølge Gorm Wisweh kan man bruge perlebyg eller perlespelt, hvis man vil have en grovere version, og man behøver ikke koge en hønsefond, man kan sagtens opløse hønsebouillonterninger i kogende vand.

Lynhurtig pasta

En anden type mad, der fungerer godt i sofaen, og som ofte slet ikke kræver indkøb, det er en lynhurtig pastaret, fortæller Gorm Wisweh.

- Hvis man ikke orker at gå ud af sit hus, så kan man mange gange finde ting i køleskabet til en hurtig pastaret. Og det skal være sådan, at saucen tager lige så lang tid at lave, som det tager at koge pastaen.

- Måske har man noget god pølse, man havde købt som pålæg til ugen, som man lige kan riste af på panden, eller noget bacon og lidt hvidløg. Hvis man har lidt kedelige grøntsagsrester, er det genialt at stege dem hårdt, så skal de bare have en sjat hvidvin eller æblemost og så pastaen rundt i, siger Gorm Wisweh.

Han forklarer, at det er vigtigt, at man ikke skyller pastaen, når den er færdig, eller at man gemmer lidt af pastavandet. Stivelsen fra pastaen jævner nemlig og gør saucen, med de stegte ting i, cremet og lækker.

Et minde fra 90’erne

Der var engang, hvor wraps var det helt store, og siden da er de måske gået en anelse i glemmebogen. Men en god klassiker fornægter sig ikke. Slet ikke under et weekend-langt sofaridt.

- Det er måske lidt en 90’er ting, men jeg har lavet mange wraps på det seneste. En fuldkornstortilla fra supermarkedet der lige er lagt ovenpå brødristeren 30 sekunder, så den bliver aktiveret, puffer op og bliver blød.

- Så lidt cremecheese, gode salater og røget laks i, det smager rigtig godt. Du kan lige blande lidt dild og citron i osten eller en creme fraiche. Når du har wrappet den, så ved du, hvor du har den, siger Gorm Wisweh.

Man skal bare lige huske, at ”forsejle” bunden på sin wrap ved at bukke enden ind, inden man ruller den helt færdigt.

En vaskeægte hyggeret

Hvis du har tid til at vente lidt på maden, så har denne gamle klassiker et fantastisk weekend-sofa-afslapnings-potentiale.

- Jeg kan godt lide at hygge lidt med maden i weekenden, og jeg laver tit skipperlabskovs, det er en rigtig hyggeret. Serveret i en skål med sennep og rødbeder, det smager fuldstændigt fantastisk.

- Og det tager faktisk ikke så lang tid at lave, som man kunne tro. Den skal kun koge i en times tid, og så er den billig at lave. Husk, at kødet skal være et kogestykke som oksebov eller klump, så der er masser af bindevæv i kødet, og det ikke tørrer ud under kogningen.

Rigtig god weekend.