Mad

Nu er de her - årets første jordbær lander i butikkerne i dag

Et moderne væksthus med masser af lys og den rigtige temperatur betyder, at de danske forbrugere allerede fra i dag, mandag, kan købe jordbær i udvalgte butikker på Sjælland.

Det skriver COOP i en pressemeddelelse.

Jordbærrene er fra Hunsballe Grønt, hvor ægteparret og 2. generations grønt- og frugtavlere Claus og Henriette Hunsballe står for produktionen af de små søde og røde bær.

I 2008 investerede Hunsballe Grønt i et 10.000 kvadratmeter stort væksthus, der kan varmereguleres og har store vinduer, så lysindfaldet bliver optimalt. For jordbær elsker lys, forklarer Henriette Hunsballe.

- Lys er utroligt vigtigt, for det er mængden af lys, der afgør, hvornår vi får jordbær i væksthuset. I vinterperioden skal jordbær have det så koldt som muligt, så de bliver klar til næste års produktion.

- Når der igen kommer flere solskinsdage fra den 1. februar, så starter vi dem op og vækker dem til live igen. Det kan næsten ikke gå galt, men da det kan være lidt svært at forudsige dagene og solskinnet, kan de blive lidt forsinkede.

I gamle dage

Da Henriette Hunsballe var barn, fandtes der ikke frilandsjordbær i butikkerne før til Skt. Hans, husker hun. Men siden har dyrkningsmetoderne udviklet sig en del, forklarer hun.

- Hvis man overdækker de tidlige sorter med fiberdug og plastik under åben himmel, så er de almindeligvis klar 1. juni. Men mange har i dag plastiktunneler, hvilket giver jordbær fra cirka midt i maj måned.

- Med sådan et væksthus, som vi har, der er vi klar fra omkring 10. april. Vi kan i løbet af en enkel sæson nå at høste omkring 400.000 kg jordbær på friland og ca. 250.000 kg fra overdækket produktion, siger Henriette Hunsballe.

Men hvad med smagen?

Man kunne nemt forestille sig, at jordbær tidligt på året ikke har nogen smag, men spørger man Henriette Hunsballe, kan de tidlige bær fra væksthuset smage lige så godt som dem fra friland.

- Generelt oplever jeg, at de kan smage lige så godt. For det er mængden af lys, der er afgørende i kombination med, at vi herhjemme i Danmark har kølige nætter.

- De forholdsvist kølige nætter er med til at øge mængden af frugtsukker i bærrene, hvilket giver mere smag. Klimaet betyder, at vi laver nogle rigtig gode jordbær sammenlignet med eksempelvis de spanske, siger hun.

Henover sæsonen ændrer smagen sig imidlertid i bærrene, forklarer Henriette Hunsballe videre.

- Når du har høstet på planten en uge, udvikler smagen sig. Nu har vi lige plukket de første, og jeg synes, de smager utroligt godt, men om 14 dage vil de helt sikkert udvikle mere syre og sukker i smagen, siger hun.

De jordbær, der rammer butikkerne mandag, er af sorten Elsanta, og Henriette Hunsballe foreslår, at man spiser dem sammen med en god råcreme.

De første jordbær fra Hunsballe Grønt kommer i udvalgte COOP butikker på Sjælland fra i dag, mandag. Hele Danmark forventes at være dækket inden for de næste 14 dage.