Verdens bedste rom er dansk
Til den netop overstået romfestival RumXP i Miami, USA vandt danske Skotlander Spirits prisen for bedste hvide rom, og guldmedalje i kategorien ’Premium white rum’.
Kåringen kom fuldstændigt bag på indehaver Anders Skotlander, fortæller han til TV 2.
- Vi når lige at sætte os, inden prisuddelingen starter, og så bliver vi kaldt op som ’Best In Class’ for den hvide rom.
- Vi kigger på hinanden og tænker, at det må være en fejl, de er i gang med prøverne. Men folk klappede og prøvede at få os op på scenen, det var helt vildt godt, siger han.
De hemmelige ingredienser
I al beskedenhed forklarer Anders Skotlander, at rom er et produkt, der er nemt at lave, du kan se hvordan i klippet øverst i artiklen.
- Sukkermelasse er faktisk det eneste, der skal til for at kunne lave en rom, siger han.
Men noget andet end sukkermelasse er i gære i Nordjylland, for vandet i Fjerritslev, hvor rommen bliver produceret på Nordisk Brænderi, kan meget vel være af stor betydning for succesen.
- Vi bruger bare det, der er nemt for os, og det er selvfølgelig vand fra vores egen kilde i Nordjylland. Nu har vi fået nogle gode resultater, som måske er en af hemmelighederne, men vi ved det dybest set ikke.
- Det kan også være den sukker, vi bruger, og så er der ingen tvivl om, at selve håndværket og destilleringen i sidste ende er det allervigtigste, siger han.
Startede for to år siden
Vejen mod toppen i den internationale rom-liga er gået rigtig stærkt for Anders Skotlander, der fik ideen om at lave en dansk rom for bare to år siden.
- Det hele startede med en idé og en interesse for rom - jeg har drukket rom i store mængder tidligere i mit liv, og der er stor forskel på rom.
- En morgen vågnede jeg og tænkte, hvad nu hvis vi kunne lave en dansk rom på danske råvarer? Måske ved at bruge danske sukkeroer?
Danske sukkerroer er det ikke blevet til, da der udelukkende bliver brugt sukkermelasse fra brasilianske sukkerrør. Derimod har guldmedaljevinderen Rum III smag af havtorn.