Mad

Jordbær er ikke et bær, men hvad er det så?

Jordbær og sommer i Danmark hænger sammen som ærtehalm.

Derfor er det bare om at gå ombord i den lækre sommerspise, mens tid er.

Imens man sidder og tygger sig igennem de saftige bolsjer, så kan man jo filosofere lidt over, eksempelvis hvor mange jordbær der går på en enkelt mad med Nutella? Hvilket ernærnigsekspert Michelle Kristensen kan give dig svaret på i klippet øverst i artiklen.

Imens man sidder lunt og godt i en solstråle, kunne man også betragte sit jordbær og stille sig selv spørgsmålet: Hvad er det i grunden for noget magi jeg spiser?

Er jordbær faktisk en nød?

Søger man information om jordbær på nettet, så finder man hurtigt frem til forskellige debattråde, hvori det diskuteres, om jordbær i virkeligheden er en nød.

Ifølge Den Store Danske er jordbær i slægt med rosenfamilien. Den sætter hvide blade, og ved opsvulmning af frugtbunden dannes der en såkaldt falsk frugt. Den falske frugt bærer mange småfrugter, der hver for sig er en nøddeagtig stenfrugt.

Dette kunne umiddelbart tyde på, at jordbær er lidt af hvert. Derfor har TV 2 forhørt sig hos flere eksperter, da svaret tilsyneladende ikke bare ligger lige for.

Først finder vi Tino Hjorth der, foruden at have en enorm passion for botanik, er ansat som naturvejleder og skovarbejder i Naturstyrelsen. Herfra lyder svaret:

- Et jordbær er en samling af nødder. Prikkerne på jordbærret er nødderne. Selve jordbærret, det røde du kan se, er udvendigt frugtkød, der holder på nødderne, siger han.

Et jordbær er ikke et bær

Det kunne derfor godt lyde som om, at et jordbær mere er en nød, end det er et bær. Hvis man spørger Nauja Jensen, der er jordbærkonsulent i Gartnerirådgivningen, så er jordbær da heller ikke et bær botanisk set.

 - Det er de små nødder, som er jordbærrenes frugter. De sidder på en opsvulmet blomsterbund og udgør tilsammen det, vi kalder jordbær. Den botaniske betegnelse på bær er noget andet. Så botanisk set er jordbær ikke et bær, og det er dens nødder, som bør betegnes som frugter, svarer hun i en sms.  

Så langt så godt. Et jordbær er ikke et bær.

Et jordbær er i virkeligheden...

Men vi kalder jo jordbær for bær? Og det skal vi blive ved med, hvis man spørger Marianne Bertelsen, der er seniorforsker ved Institut for Fødevarer - Planter, Fødevarer og Bæredygtighed.

For den helt rigtige betegnelse er kun for de ægte botanik-nørder.

- Et jordbær er en flerfoldssamfrugt, det kaldes også en falsk frugt, og udenpå den sidder der nødder. Det er den fine botaniske betegnelse. I daglig tale taler vi om bær, men et ægte bær består af en frugtknude, som er svulmet op som eksempelvis et solbær.

- Man kan roligt blive ved med at kalde det et bær, for det giver ikke mening at kalde det en flerfoldssamfrugt. Nogle gange må man tage den lette udgave, det andet er kun for botaniske-nørder.

Så blev vi da det klogere. Et jordbær er en flerfoldssamfrugt.

Det nemmeste er nu en gang bare at spise og nyde jordbærrene, imens det stadig er sommer.

Hvis man har pollenallergi, så kan man opleve allergiske reaktioner overfor jordbær, på grund af de krydsreaktioner der kan opstå. Du kan læse mere om pollenallergi og mad på Fødevarestyrelsens hjemmeside her.