Mad

Han forlod Danmark - nu er han en monstersucces i USA

Det er de færreste, der har modet til at sætte alt på et bræt.

At opgive sin trygge tilværelse med en fast og solid indtægt, taget over hovedet, landet hvor man er opvokset, og systemerne man kender ud og ind blot for at forfølge drømmen.

Drømmen om at gøre noget ud over det sædvanlige, hvor man skal overvinde en masse forhindringer, genfødes på ny, og skabe et navn for sig selv.  

Det er de færreste, der er dumdristige nok til at begive sig ud og mærke eventyrets vingesus, og derfor er det da også så meget mere fascinerende, når nogen tager springet og tilmed får succes.

For omkring tre siden år boede Jeppe Jarnit-Bjergsø i et lille hus i Valby, København sammen med sin kone og parrets to børn. 

Jeppe havde i en del år efterhånden dygtiggjort sig indenfor bryggerkunstens noble håndværk, og med sit mikrobryggeri Evil Twin Brewing, et brand han havde oprettet samme dag, som hans søn blev født 1. april 2010, havde han på det tidspunkt kun produceret cirka 100.000 liter øl, fortæller han til TV 2.   

- Min kone og jeg tænkte, hvad laver vi egentlig her? Vi har det her øl-brand, som der er interesse for i USA, hvor jeg havde prøvet at bo før. Så jeg sagde mit job op som skolelærer, og nu har vi fået greencard. Det lyder helt idyllisk, men det var også en hård proces.

- Man skal kunne bevise alt muligt overfor de amerikanske myndigheder, men det er nemmere, når man kan noget specielt, og vi solgte allerede øl i USA, inden vi rejste hertil. Selvfølgelig var det lidt angstprovokerende, men min kone og jeg har altid taget chancer og går hurtigt fra ide til beslutning, siger han.

Michelin-stjerner og millioner af liter øl

Beslutningen har vist sig at bære frugt, ifølge bryggeren selv, går det meget bedre, end han havde forventet.

- Det går klart bedre, end vi havde håbet på. Det går kun opad, og det har det gjort, siden vi startede. Det er lidt svært at følge med nogle gange, der er gang i den. Det er New York, og der sker noget hver dag, så man skal være dupperne hele tiden.

- Da vi tog til New York, var vi et lille brand, og det var det eneste, vi havde. For nylig fik vi at vide, at vi havde været med til at redde øl-scenen i New York. Når jeg kigger tilbage på de sidste tre år, så har vi gjort noget unikt. Jeg havde ikke nogen ide om, hvordan man åbnede en restaurant, nu har vi fået en Michelin-stjerne. Det er fedt, det lyder lidt vildt i mine egne ører, siger Jeppe Jarnit-Bjergsø.

Udover at have en af de mest populære barer i New York og en ”hemmelig” Michelin-restaurant, så breder bryggeriet sig efterhånden også langt udover USA's grænser, fortæller han.

- Lige nu producerer vi omkring 2,5 millioner liter øl om året, og vi eksporterer til 30-35 lande. Vi kunne nok sælge alt vores øl i USA. Vi behøver ikke at sende øl til eksempelvis Taiwan, men jeg kan godt lide at rejse, så det er også lidt en personlig tilfredsstillelse. Og når de her lande bliver større indenfor craftbeer, så er det rart at være med fra starten, siger han.

Det går faktisk så godt, at Jeppe Jarnit-Bjergsø er bange for, at det kan lyde helt arrogant, da han bliver spurgt om, hvilke fiaskoer han har haft på vejen. Der er dog et enkelt minde, han nok gerne ville have været foruden.

- Da vi åbnede baren, havde vi nogle øl, der ikke var registreret, og der er meget strikse regler her. Vi fik meget opmærksomhed, og der er nok nogen, der har fået ondt i røven og anmeldt os til myndighederne.

- Vi var klar over, at øllet skulle registreres, men alle andre barer her i området solgte også øl, der ikke var registeret. Nu er vi de eneste, der ikke gør det. Men det endte med, at de konfiskerede vores øl, og efter et år fik vi en bøde på 2.500 dollars. Det var ikke en decideret fiasko, men det gik mig meget på, da det skete, siger han.

De onde tvillingers stout

Når man taler om Jeppe Jarnit-Bjergsø, kommer man næsten ikke udenom en anden dansk øl-brygger. Det er Jeppes tvillingebror Mikkel Borg-Bjergsø, der står bag ølmærket Mikkeller.

I pressen er der blevet skrevet en del om, hvordan de to brødre ikke rigtig er på talefod. Det har givet lidt spekulationer om, at bryggeriet og navnet Evil Twin Brewing har sine rødder i kontroversen. Den rigtige historie er dog en del hyggeligere.

- Der er mange, der har et bestemt indtryk af navnet, men det her, har jeg ikke fortalt før. Dengang jeg startede med at brygge for snart 15 år siden derhjemme i køkkenet, der lavede jeg et hjemmebryg med min bror, som vi kaldte Evil Twins Stout. Jeg har altid syntes, det lød sejt, det er et fedt navn, og alle kan relatere sig til at have en ond tvilling, det er noget, der fænger.

- Det er ligesom Tørst. Det var min kone, der foreslog det navn til baren. Tørst forstår folk ikke i USA, så man er nødt til at tænke over det. Hvis det bare hed Beer Bar, så havde folk ikke lagt mærke til det. Nu prøver folk at udtale Tørst, når de ser navnet, jeg har dog ikke hørt nogen udtale det rigtigt endnu. Ligesom jeg heller ikke har hørt nogen udtale mit eget navn rigtigt. Jeg må have det mærkeligste navn i USA lige nu, bogstaverne giver bare ikke mening for amerikanerne, siger Jeppe Jarnit-Bjergsø.