Mad

7 lette tricks: Sådan røger du kødet på din grill

Den største smagsoplevelse får man, hvis man smager sin mad til med salt, sødt, surt, bittert og umami.

Men hvad med også at eksperimentere lidt med røg, nu hvor det alligevel er grillsæson?

For ifølge grillekspert Anders Jensen fra det danske grilllandshold og underviser på Grilleriet i København, så er røg et pragtfuldt krydderi, hvis det er doseret rigtigt.

Det er imidlertid ikke så svært at lære de grundlæggende teknikker ved røgning, og det kan nemt gøres på en ganske almindelig kulgrill.

I klippet øverst i artiklen forklarer Anders Jensen de simple teknikker ved grillrøgning, og han viser hvordan du laver en saftig, røget laks på blot 20 minutter.

Opskriften på laksen får du her.

Her er tommelfingerreglerne:

  • Når man skal røge, skal man først overveje, hvilken type kød man skal røge. 
  • Hvis kødet er lyst såsom kylling og fisk, så skal man vælge lette træsorter til at røge med.
  • De lette træsorter er frugttræer som eksempelvis æble eller kirsebær.
  • Til rødt kød bør man bruge en mere kraftig træsort eksempelvis amerikanske sorter som hickory eller mesquite, men også danske sorter som egetræ er velegnet.
  • Ved lyst kød som især fisk, der har røgen lettere ved at trænge ind i kødet, end for eksempel det er tilfældet med oksekød.
  • Størrelsen på kødet har også stor indflydelse. En hel oksesteg skal derfor have mere røg end en bøf.
  • Når man er blevet mere rutineret, kan man begynde at kombinere de forskellige træsorter og dermed skabe unikke røgkombinationer.

Find flere gode grillguides i faktaboksen, hvor du blandt andet finder opskrifter på grillklassikere, eller hvordan du griller de perfekte bøffer.