Mad

Mad i skolen: Det har børnene brug for på en skoledag

For at undgå sultne og trætte børn, er det vigtigt, at de får den store madkasse med i tasken.

Det forklarer Anne Lind Hermansen fra Fødevarestyrelsens børne- og ungeteam.

 - Det er meget forskelligt fra barn til barn, hvor sultne de er, og appetitten kan svinge fra dag til dag. Så der er ikke som sådan nogen officielle anbefalinger for, hvor store madpakker skal være.

- Men man skal lade madpakken passe til den store appetit, så der er mad til hele skoledagen. Det kan være en god idé, at madpakken deles op, så den kan spises på flere tidspunkter af dagen, siger hun.

På den måde har børnene mulighed for at tage en lille snack om formiddagen, spise et af sine tre hovedmåltider til frokost og endnu et mellemmåltid om eftermiddagen.

Da spændet mellem frokost og aftensmad som regel er større end spændet mellem morgen og frokost, kan det for mange være godt, at eftermiddagsmåltidet er en anelse større end om formiddagen.

Halvdelen af dagens måltider er i skolen

Når det er så vigtigt, at havde fokus på børnenes skolemåltider, så skyldes det, at børn og unge får dækket op imod 50 procent af deres daglige energiindtag i løbet af en skoledag, forklarer Anne Lind Hermansen.

Men det er ikke kun madpakkens størrelse eller de små mellemmåltider til blodsukkeret, som er vigtigt forklarer, Anne Lind Hermansen videre.

- Der har ikke været samme fokus på måltider i skolereformen som på bevægelse, men behovet for at sætte fokus på dette er absolut væsentlig.

- Et af de vigtigste forhold for, om madpakkerne bliver spist, er, at der skabes rammer for en god måltidsoplevelse, når madpakkerne skal spises. Det er blandt andet vigtigt, at der afsættes tilstrækkeligt tid til spisepausen, og at rummet er indbydende at spise i. Det kan være en fordel, at skolen har en mad- og måltidspolitik, hvor netop dette fremgår, og hvor det bliver tydeligt, at madpakkerne er et fælles ansvar mellem skole og hjem, siger hun.

Masser af gode råd at hente

Til det nye skoleår har TV 2 samlet en masse inspiration og opskrifter til gode madpakker, som du finder ved at klikke her, hvor du også kan finde en guide til den sunde madpakke.

På hjemmesiden altomkost.dk har Fødevarestyrelsen samlet en lang række nyttige informationer, som man kan læne sig op ad, hvis man er i tvivl, om ens børn får, hvad de har brug for i løbet af en skoledag.

Fødevarestyrelsen har blandt andet lavet en nem vejledning til, hvad man skal huske at komme i madpakken for at leve op til de officielle kostråd.

Vejledningen kaldes for ”Gi’ madpakken en hånd”, da man skal bruge fem af sine fingre som påmindelser, se hvordan her.

Du finder flere af Fødevarestyrelsens tips til madpakker ved at klikke her.