Mad

Se billederne: Så nem kan lækker madlavning være

Hvis madlavningen ikke just huer dig, og kogebøgerne er for overskuelige, så er der godt nyt.

En ny kogebog gør det nemt og overskueligt at lave mad efter opskrifter, da den er lavet som en billedbog.

TV 2 har fået lov at bringe nogle af opskrifter, som du finder her i artiklen. På redaktionen indrømmer vi blankt, at vi er gået udenom de mange super sunde retter, som bogen også indeholder, og vi har istedet valgt ud til en god videoaften.

Bogen hedder ”Mad for begyndere”, og den er skrevet af Linn Grubbström og Jacob Damgaard.

Se opskrift 1: Krydrede kødboller

Frk. Kræsen må lære at lave mad

Linn Grubbström er måske bedre kendt som Frk. Kræsen, der er navnet på den madblog, hun oprettede for omkring fire år siden, da hun stadig var studerende.

Madlavningen var mildest talt et onde for hende dengang, men det skulle der gøres noget ved, besluttede hun.

- Jeg hadede at lave mad, det kan du godt skrive. Det skulle bare overstås, så jeg havde mere tid til alt andet. Men en dag tænkte jeg: Det er bare ikke godt nok, det må kunne blive bedre.

- Så jeg startede min madblog som en personlig udfordring. For hvis jeg skulle lægge mad på nettet hver dag, så kunne jeg ikke bare lægge det samme ud hver dag, siger hun.

Se opskrift 2: Rocky Road

Ingen tid til vilde eksperimenter

Aftensmaden var indtil da den samme surdej hver dag for Linn Grubbström. Den bestod ofte af yoghurt med cornflakes, rugbrød med pålæg flere dage i træk, og måske kogt pasta med færdiglavet pesto.

- Jeg kommer fra en familie, hvor der blev lavet mad hver aften, den stod ikke bare på frysepizza. Men min mor og far har altid haft gang i mange projekter, og kunne de bruge en halv time mindre på madlavningen, så kunne de bruge en halv time mere på golfbanen, og det kunne jeg også.

- Så der er aldrig blevet eksperimenteret. Tiden er blevet brugt på andre ting, der var sjovere, fortæller hun.

Se opskrift 3: Kyllingenuggets

Kollegievenner var forsøgskaniner

Frk. Kræsen alias Linn Grubbström fik imidlertid mod på at eksperimentere med madlavningen, da hun stillede sig selv udfordringen om at lave bedre mad. Eksperimenter som hendes kollegievenner måtte lægge smagsløg til.

- Det var ikke hver gang, det gik lige godt. Der er en lang række af retter, som ikke er blevet særlig gode. Men jeg havde et meget taknemmeligt kollegiekøkken, der hjalp mig i gang.

- Hvis jeg kunne tage tilbage i tiden, havde jeg nok rettet lidt på mig. Men det var bestemt spiseligt, det jeg lavede, og jeg tror, at når man er studerende, lige er flyttet hjemmefra, og hverken har tid eller penge til mad, så er man ikke så kræsen, når andre byder på mad, siger hun.

Se opskrift 4: Pizza

Tre skarpe begynderråd

Siden da har Linn Grubbström fået rigtig godt styr på madlavningen, så meget endda at den nye kogebog fra forlaget Samvirke oser af overskud og lækre retter, som passer godt ind i et travlt hverdagskøkken.

Hvis du er begynder i et køkken, har Linn Grubbström følgende tre gode råd:

  1. Spis efter sæson. Ingredienser i sæson smager helt vildt godt, uden at man skal gøre de store anstrengelser.
  2. Find ud af, hvad der kan betale sig at lave fra bunden, og hvad du lige så godt kan købe færdiglavet. Se på, hvor lang tid en opskrift tager, og hold det op imod, hvad der kan købes færdigt, og hvad det koster.
  3. Tænk over, hvad du vil spise de kommende dage, inden du handler ind. Hvis jeg går i supermarkedet og tænker, at jeg skal finde inspiration til, hvad jeg skal købe, så bliver det dårlig mad, for supermarkederne er sjældent gode til at inspirere. Så beslut dig, inden du tager hjemmefra.