Mad

Populære børnedrikke: Se hvad der indeholder mest sukker

Drikkevarer som saftevand, juice, kakaomælk og sodavand er populære børnedrikke.

Men hvilke af de fire slags indeholder flest sukkerknalder?

Det viser ernæringsekspert Sara Jin Smidt i klippet øverst i artiklen, og konklusionen er måske en anelse overraskende.

- Der er stort set samme sukkerindhold i. Det kommer selvfølgelig fra lidt forskellige kilder, og juicen indeholder også vitaminer og mineraler, som cola ikke gør, siger Sara Jin Smidt.

Den største sukker-synder er saftevand, der indeholder, hvad der svarer til 11 sukkerknalder i det glas, som Sara Jin Smidt har skænket. Juice og cola indeholder ti sukkerknalder og i kakaomælken er der ni og en halv sukkerknald.

Lækre alternativer

Hvis børnene gerne vil havde noget andet at drikke end vand og mælk, så findes der flere lækre alternativer til de fire sukkerholdige drikkevarer.

Sara Jin Smidt har tre forskellige slags, som man kan lade sig inspirere af, og de er egentlig ret simple:

  • Vand med tyndskåret agurkeskiver i.
  • Vand med forskellige frugtbær.
  • Vand med mynteblade.
  • Vand med citronmelis.

- Man kan jo kombinere det lidt, som man vil. Det er bare for at gøre vandet lidt sjovere, så man har et alternativ.

- Man skal være opmærksom på, at man ikke kommer for meget frugt i alt sin vand, fordi man ændrer syreindholdet, og dermed får en tandlæge, der bliver ked af det, siger Sara Jin Smidt.

Brug vandflasken som kølelement

Hvis ikke man har adgang til et køleskab på skolen, hvor madpakken kan holde sig kold, så kan man fryse flaskerne med det smagstilsatte vand.

Vandflaskerne kan man på den måde bruge som køleelementer, der holder madpakken kold frem til frokost, samtidig med at vandet tør op, så det kan drikkes.

- Næringsmæssigt er der ikke noget, der ændrer sig ved madpakkens indhold, når den bliver varmere. Men man har selv prøvet at åbne en lun leverpostejmad, og den er bare ikke særlig spændende.

- Der er mange skoler, der ikke har råd til at bruge penge på strøm til køleskabene, og der kan man bruge vandflaskerne som køleelementer i stedet, siger Sara Jin Smidt.

Børn drikker mest vand og mælk

De fleste børn drikker vand eller mælk til maden, når de er i skole, viser en måling fra Megafon.

Men som det fremgår her i tabellen, er drikkevarer som saftevand, juice, kakaomælk og sodavand altså også noget, der hitter, og som børnene indtager i forbindelse med deres mad i skolen.