Mad

Den 'rigtige' bagedyst: Her er Danmarks bedste brød og kager

Hvem laver Danmarks bedste brød og kager blandt professionelle bagere og konditorer?

Det spørgsmål blev der givet svar på tirsdag, da afgørelsen i konkurrencen ’Danmarks Bedste Brød og Kager’ faldt i et stort telt på Rådhuspladsen i København. 

Konkurrencen er Danmarks største brød- og kagedyst og går derfor også for at være den mest prestigefyldte at vinde. Deltagerantallet har da også været stødt stigende gennem de første 14 år, og det 15. var ingen undtagelse.

371 var tilmeldt de syv kategorier fra start, men efter indledende runder blev feltet barberet ned til 10 håbefulde finalister i hver kategori. Hør, hvad to af konkurrencens dommere, Peter Kofoed (kager) og Lars Eriksen (brød) vurderede deltagernes produkter på. 

La Glace gjorde rent kagebord

I kagekategorierne gjorde to repræsentanter fra det københavnske Conditori La Glace, der blev grundlagt tilbage i 1870, ikke det traditionsrige konditori til skamme. Tværtimod. Faktisk gjorde Mette Olsen og Thomas Bastholm rent bord i alle kategorier.

Mette Olsen kom både øverst på podiet for at præstere den bedste kransekage, der foruden marcipan også indeholdt kokos og Malibu-rom, og for bedste tørkage, som var en genfortolkning af ’træstammen’ med mørdej, kokos, rom ganache og hindbær-gele. I kategorien ’bagt tærte’, rakte hendes Lemon Coffee Pie dog ’kun’ til en tredjeplads.

Til gengæld røg kollegaen Thomas Bastholm til tops i den kategori med sin tærte af chokolademørdej med abrikos-, chokolade- og valnøddecreme samt saltkaramel. Thomas Bastholm tog desuden tredjepladsen i tørkagekategorien med en ’Choko nødde-fudge’.

I klippet herunder kan du høre de to vinderes reaktion og opskrift på succes i kagedysten.

Tre brød fra Padborg på skamlen

I brødkonkurrencen var der fire kategorier: fuldkornshvedebrød, specialbrød, rugbrød og madbrød/Ready to eat.

Her var det især bemærkelsesværdigt, at podiet blev besat af tre mænd fra samme bageri i kategorien ’fuldkornshvedebrød’.

Mester Henrik Nielsen fra Nielsens Bageri i Padborg tog sig således af førstepladsen med sit brød kaldet ’Quattro integrale’, mens svendene Orla Petersen og Nici Jürgensen tog de sekundære pladser med henholdsvis et fuldkorns bondebrød og et fuldkorns chia-brød.

I rugbrødskategorien vandt Birthe Kjærgaard fra Michael H. Konditoriet i Gentofte med ’Byens signatur rugbrød’, mens Helle Hansen fra Hedos Bageri i Lohals vandt for specialbrødet ’Emmeli’, og Michael Larsen fra Strandvej Bageri Hundige tog sig af guldet i madbrødskategorien med sit græske salatbrød.

I klippet herunder kan du høre mesteren fra Nielsens Bageri reagere på, at hans bageri er i særklasse, når det kommer til fuldkornshvedebrød. Det er Henrik Nielsen i midten, Orla Petersen til højre og Nici Jürgensen til venstre i billedet.

Efter konkurrencen blev der rundhåndet delt brød og kager ud til det fremmødte publikum. Vinderne i konkurrencen blev præmieret med et diplom og en check på 5000 kroner, mens der var 3000 og 2000 kroner til henholdsvis anden og tredjepladsen i hver kategori. 

Se billeder fra konkurrencen i klippet over artiklen.