Mad

Kræsen satiriker levede næsten kun af ymer som barn

Han er en af Danmarks helt store personligheder indenfor tv og radio.

På cv’et kan Oliver Zahle skrive satiriker, tv- og radiovært, instruktør, komiker, musiker, manuskriptforfatter og børnebogsforfatter.

Med udgangspunkt i sin egen barndom har den kræsne satiriker udgivet bogen ”Ymerdrengen”, der handler om en dreng, der kun spiser ymer, fortæller Oliver Zahle.

- Overdrivelse fremmer forståelsen, så det her er en dreng, der kun spiser ymer og intet andet, indtil han møder en pige, der kommer til at sige, at hun synes, han er speciel.

- Det har han ikke lyst til at være, så han træner sig til at lære at spise lasagne, flødeboller og slik, alt det han synes er dødulækkert for at kunne blive ligesom alle andre, siger han.

Da ymerdrengen endelig lærer at spise andre ting end ymer, så er pigen forsvundet, og han må derfor igennem bogen prøve at finde hende igen.

Skal man være som alle andre?

Det er imidlertid ikke kun pigen, ymerdrengen prøver at finde. Fortællingen graver et spadestik dybere, da drengen også begynder at sondere over, hvorvidt det var en god ide at blive ligesom alle andre?

I Oliver Zahles egen barndom blev ymer brugt som en redningsplanke, når der blev serveret mad, han ikke kunne få ned.

- Problemet med at være kræsen er, at når man er på besøg hos andre, og stort set ikke kan lide noget af det, man normalt serverer til et middags- og aftenmåltid.

- Men folk havde altid en liter ymer i køleskabet, så kunne jeg få den, de kunne få ro på som værter, og jeg fik fred, fortæller Oliver Zahle.

På den måde opstod ymerdrengen, som Oliver Zahle blev kaldt for, af en af morens venner, da han tilsyneladende kun levede udelukkende af ymer.

Det var imidlertid ikke kun ymer, der var et særegent træk ved Oliver Zahles barndom. Han yndede også at klæde sig noget anderledes, end hvad normen dikterede. Se hvad i klippet øverst i artiklen.

Børn skal forestille sig at være anderledes

I løbet af sin karriere har Oliver Zahle kredset omkring børneuniverset på mange forskellige måder. Han har blandt andet lavet børneradio, og er i dag med til at lave tv-serien ”Pendlerkids”.

Det er der en god grund til. For inderst inde spiser Oliver Zahle stadig ymer, fortæller han.

- Jeg synes, det er vigtigt at lære børn at stille spørgsmålstegn ved livet, fantasere og forestille sig, at tingene kunne være anderledes. På en eller anden måde passer jeg godt ind i den her bog, selvom jeg nogle gange har troet, at jeg skulle ud af den og lave noget rigtigt til voksne, noget alvorligt, spændende og filosofisk. Der er egentlig meget rart inde i den bås, og det er åbenbart der, hvor også andre synes, det lykkes for mig at lave noget godt.

- Indeni render jeg rundt og spiser ymer med en kæmpe kedeldragt på, og jeg skammer mig ikke, siger han.