Forskere: Gamle grøntsager er godt mod diabetes
Bitre, gamle sorter af eksempelvis gulerødder og grønkål har vist sig effektive i behandlingen af Type-2 diabetes ved et forskningsprojekt på Aarhus Universitet.
Ved hjælp af plantefrø, der bliver opbevaret på et anlæg gravet ind i en klippe på Svalbard i Nordnorge, har forskerne bag projektet dyrket deres egne grøntsager og brugt dem i forsøg med testpersoner.
Forsøget har vist overraskende resultater og betydet at alt lige fra insulinfølsomhed til blodtryk og kropsvægt er blevet markant forbedret blandt forsøgspersonerne.
En af dem, der måtte tygge sig igennem 500 gram bitre grøntsager hver dag i 12 uger, er John Jørgensen. Han lider af Type-2 diabetes, men han har ved hjælp af de mange grøntsager fået det meget bedre, fortæller han.
- Det første, jeg bemærkede, var, at jeg fik ret meget mere energi. Jeg kunne faktisk også mærke det på mit humør, det må jeg indrømme. Jeg var nok lidt sødere og blidere.
Forskning har vist, at visse plantestoffer, som planterne bruger som et slags immunforsvar, har positive egenskaber på især folk, som har sukkersyge. Det gælder dog ikke kun for de gamle sorter som i forsøget.
Overraskende resultater
Det unikke ved forsøget fra Aarhus Universitet er, at det er første gang, der er blevet lavet et større interventionsstudie.
Et interventionsstudie er lidt enkelt forklaret, et studie hvor man ved hjælp af videnskabelige metoder forsøger at dokumentere, hvordan en eller anden påvirkning har en effekt.
I det her tilfælde har testpersonerne spist nogle bestemte grøntsager, og før, undervejs og efter forsøget har man lavet forskellige målinger på kroppen, for at se om der var ændringer.
Men den effekt grøntsagerne havde på John Jørgensen var meget overraskende, forklarer lektor ved Aarhus Universitetshospital Per Bendix.
- Vi kunne se, at det faste blodsukker faldt signifikant, vi kunne se, at langtidsblodsukkeret faldt. Insulinfølsomheden blev forbedret, så testpersonerne nemmere kunne forbrænde og optage sukkeret fra blodbanerne over i de forskellige vævstyper. Blodtrykket faldt, og vi kunne se at vægten også faldt, fortæller han.
På de 12 uger John Jørgensen har været med i forsøget har han smidt 12 kilo og det var kun ved at spise den kost som han fik besked på.
- Jeg gjorde ikke andet, for vi skulle leve, som vi plejede at gøre. Jeg var så en af de heldige testpersoner der tabte mig, det var ikke alle, der gjorde det, siger han.
John Jørgensen er nu gået i gang med at dyrke de gamle grøntsager selv.