Mad

10 råvarer du bør spise i oktober

Her kan du se, hvilke råvarer der er i højsæson i oktober og samtidig få gode ideer til, hvordan de kan indgå i maden.

"Spis efter årstiden" dikterer mange dygtige kokke for tiden, og supermarkederne følger heldigvis efter denne trend ved at have et voksende udbud af de sæsonrigtige varer. Heldigvis - for på den måde får vi både de bedste og de sundeste råvarer. Samtidig tvinger det os også til at variere vores madlavning i løbet af året og afprøve nye lækre opskrifter.

Som du måske har opdaget bugner folks haver såvel som supermarkederne blandt andet af æbler, og de er ganske rigtigt også i sæson lige nu. Men ellers er det i høj grad forskellige rodfrugter og nødder, som er spiseklare på tiden.

Her får du en oversigt over de sæsonaktuelle råvarer, du kan bruge løs af lige nu:

Læs også: Suppetid: Få seks smagfulde opskrifter på Madogbolig.dk

Svampe

De danske skove bugner med svampe i øjeblikket, så det er bare om at få fat på en god svampebog, en kniv og så tage ud i skoven og plukke. Alternativt kan svampejagten foregå i supermarkedet, hvor der også er masser af friske svampe i oktober måned. Brug dem f.eks. i tærte, stuvning eller få inspiration i disse 7 opskrifter med svampe.

Æbler

Æblesæsonen er for alvor i gang. De lækre, danske æbler kan bruges til det meste - både i det søde køkken og til hovedret. Her i f.eks. consommé med svampe og æbler eller i disse 6 søde opskrifter på kager eller dessert med æbler.

Jordskokker

Jordskokker er en fantastisk rodfrugt med nøddeagtig smag. De kan bruges lige som kartofler, eller de kan bages, koges eller spises rå, fintsnittet i salater. En rigtig lækker måde at bruge rodfrugterne på er især i en cremet jordskokkesuppe.

Nødder

Nødder er både sunde og smager godt. De sprængfyldte med proteiner og sunde fedtsyrer. Man kan naturligvis få nødder året rundt, men det er nu, at man kan plukke især valnødder og hasselnødder fra de danske træer. Oktober er også sæson for kastanjer, og de smager helt vidunderligt bagte med lidt smør til. Prøv f.eks. Nøddetærte med marcipan  eller Meyers Efterårssalat med blommer og kastanjer

Læs også: Syv sikre tegn på, at du er et rodehoved! Se hvorfor på Madogbolig.dk

Græskar

Græskar hører efteråret til. Ikke mindst fordi det er måneden hvor amerikanerne fejre Halloween, og udhuler græskarerne og laver uhyggelige lygter ud af dem. Vi er efterhånden ved at tage traditionen og græskarret til os herhjemme i Danmark, hvor vi højere grad bruger det i madlavningen. Prøv f.eks. disse opskrifter på græskartærte og græskarmuffins. Hvis du går i krig med at udhule græskarret, så smid ikke kernerne ud, men drys dem med salt og rist dem i ovnen. Det er en rigtig lækker snack enten for sig selv eller som drys på salaten.

Brombær

I september kunne man så småt plukke brombær. I oktober er de vilde brombær stadig at finde overalt i naturen. Prøv denne lidt anderledes opskrift på Varm chokolade med brombær eller en skøn Tærte med æbler og brombær.

Muslinger

Reelt set er det sæson for muslinger hele året, men i efteråret er det højsæson og de danske muslinger er særlig godt lige nu. De kan enten dampes i cider og øl som her, eller som her i en lækker cremet urtesauce.

Rødbede

Rødbeder er både flotte og sprængsfyldt med vitaminer. De smager godt både bagte, rå i salater eller syltede som vi måske bedste kender rodfrugter fra.

Læs også: Se de fem vildeste hammerslag i 2015 på Madogbolig.dk

Fasan

Den vil fasanjagt går ind i oktober. Heldigvis - for fasaner er en delikat og meget sund spise. Gå enten på jagt i naturen eller blot i supermarkedet, hvor du kan få nogle lækre fasanbryster. Brug den f.eks. denne Fasanragout med tranebær.

Spinat

Alle ved det - spinat er supersundt og fyldt med vitaminer, men desværre er denne grøntsag ikke lige poplær hos alle. Hvis man ikke er så vild med dem, man køber på frost, så prøv i stedet med frisk babyspinat, som slet ikke har den samme kraftige smag. Her bruges den som tilbehør til koteletter.

Artiklen blev oprindeligt publiceret på madogbolig.dk