12 fødevarer du roligt kan spise selv længe efter holdbarhedsdatoen er udløbet

Vidste du, at dine æg i køleskabet kan holde sig dobbelt så lang tid, som der står på pakken? 

Æg er bare én af de fødevarer, der kan holde sig meget længere, end der står angivet på emballagen.

- Vi skal selvfølgelig helst have frisk og god mad, men skulle skaden være sket, og man er kommet til at købe for meget, så kan det meste mad sagtens spises efter holdbarhedsdatoen, fortæller Birgitte Escherich.

TV 2 har bedt fødevareideolog Birgitte Escherich, fødevareideolog og rådgiver for organisationen 'Stop Spild Af Mad' om at fortælle om de fødevarer, der kan holde sig længere end datomærkningen.

12 fødevarer der kan holde sig længere

 • Bælgfrugter

  Tørrede bønner, linser, ærter og andre i bælgfamilie kan sagtens holde sig to gange så lang tid end det, der står. Der er meget lille risiko for, at dine kikærter i skabet er blevet for gamle, selvom de har stået der i nogle år.  

 • Mad på dåse

  Alt konserves kan holde sig dobbelt så lang tid, som datomærkningen angiver, hvilket vil sige nogle år yderligere. Dog skal man være opmærksom på ikke at stille dåserne i direkte sollys. Istedet skal de opbevares mørkt og køligt i eksempelvis et køkkenskab. Maden kan sagtens måske lidt af smagen, men det bliver hverken dårligt eller sundhedskadeligt.  

 • Ketchup og chilisauce

  Disse går under betegnelsen semikonserverede varer, og disse varer kan i uåbnet tilstand holde sig 50 procent længere end datomærkningen angiver.  

 • Mel og korn

  Begge dele kan holde sig nogle måneder ekstra end datomærkningen angiver. Men hvis der er tale om grovmel, er det vigtigt lige at stikke snuden ned til det og lugte efter, om det lugter harsk, for det må det ikke. Det skal opbevares i en tillukket pose.  

 • Æg

  De kan holde sig dobbelt så lang tid, som der står uden på pakken. Her er der taget udgangspunkt i økologiske æg, da det er dem, Birgitte Escherich kender til.  

 • Mælk

  En uåbnet mælkekarton kan sagtens holde sig fem-seks dage yderligere end datomærkningen, hvis den er opbevaret i køleskabet.  

 • Youghurt

  Det kan holde sig helt op til 14 dage ekstra, fordi det er et syrligt produkt.  

 • Ferske kødvarer

  Her skal man være lidt mere påpasseligt, men generelt kan det meste ferske kød holde sig et par et par ekstra dage oven i udløbsdatoen. Hakket kød skal man dog ikke spise efter udløbsdatoen, men ifølge Birgitte Escherich sker der ikke noget ved, at spise en kyllingfilet to dage efter udløbsdatoen. Dog anbefaler Forbrugerstyrelsen ikke at spise fersk kød efter udløbsdatoen, så dette er ikke deres råd.  

 • Himalaya-salt

  Uden på pakkerne står der ofte, at Himalaya-salt er 250 millioner år gammelt, men alligevel er der en udløbsdato på pakken, hvilket kan virke absurd, når det nu ikke er blevet for gammelt i løbet af de 250 millioner år.  

 • Slik

  Sukkerholdige varer kan holde sig i årevis, fordi sukkeret virker konserverende, så spis bare løs, selvom vingummierne har overskredet datoen.  

 • Chokolade

  Chokolades holdbarhed er lidt kortere end for slik, men chokolade kan helt sikkert også sagtens gå over holdbarheden. Især kan chokoladen gemmes længe, hvis det opbevares på køl i 12-13 grader. Det kan blive lidt hvidt på overfladen af det, men smagen fejler ikke noget.  

 • Marmelade

  Sure og søde varer såsom marmelade fejler ofte ikke noget, fordi sukker er konserverende. Det gælder dog kun for uåbnede glas.