Mad

Børn kan lære at spise alt, men...: Her er der forskel på piger og drenge

Børn kan lære at spise alt.

Det er konklusionen i et nyt stort dansk forskningsprojekt.

I alt 20.000 danske børn og unge i folkeskole- og gymnasiealderen fra hele landet har deltaget i projektet, der blandt andet bestod i, at eleverne skulle vurdere duft- og smagsprøver.

Forskerne har noteret alt lige fra alder, geografisk placering og køn, og resultaterne viser, at der er tydelige forskelle på drenge og pigers præferencer.

Flere piger kunne smage bitterstof

Drengene kunne generelt bedre lide duftprøverne, hvor flere af pigerne i højere grad kunne smage bitterheden i en smagsprøve med stoffet PTC, som du kan læse mere om i faktaboksen.

I et spørgeskema blev eleverne bedt om at svare på, hvor godt de kunne lide flere forskellige fødevarer, og som du kan se på graferne herunder, var der flere forskelle på kønnenes smagspræferencer.

Pigerne kan bedre lide eksempelvis hindbær, rå blomkål og rå broccoli, hvor drengene var mere til søde, salte og fede fødevarer foruden ting, hvor smagen var anderledes eller stærk som chili og sushitang.

Chili Klaus har en effekt

Årsagen til forskellene kunne være adfærdsbestemt, forklarer en af personerne bag projektet, sensoriker og forsker Michael Bom Frøst fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

- Det er selvfølgelig på et meget overordnet plan, og det handler i høj grad om statistik. Men det ligger mere til drenge at være udfarende, og det kan måske forklare, at de gennemsnitligt set bedre kan lide de mere 'vilde' ting. Men der findes jo også mange udfarende piger, ligesom der findes forsigtige drenge, siger han til TV 2.

En anden årsag til, at der eksempelvis var markant forskel på, hvor populær chili er blandt drenge og piger, skal måske findes i Chili Klaus’ popularitet de senere år, står der i projektets slutrapport:

- Vi er ikke i tvivl om, at svarene er påvirket af den velkendte subkultur i Danmark omkring chilispisning, som er startet af Chili Klaus. Uden at lave detaljerede analyser af det er vi sikre på, at der er langt flere drenge end piger, der interesserer sig for det.

Fakta om MasseEksperiment 2015

MasseEksperimentet er Danmarks største skoleeksperiment.

Hvert år udvikles et nyt eksperiment i samarbejde med en eller flere forskningsinstitutioner. Tidligere undersøgelser har vist, at danske skoler har dårligt indeklima, og at børn, der cykler eller går til skole, koncentrer sig bedre.

I dette års MasseEksperiment har 19.336 drenge og piger fra indskoling til ungdomsuddannelser fordelt på 1.310 klasser skoleklasser i hele Danmark duftet og smagt sig gennem udvalgte prøver med blandt andet tang, koriander og myseost.  Eleverne har vurderet, hvad de synes om de forskellige prøver. 

De er også blevet spurgt om deres baggrund, deres madvaner og om, hvordan de har det med mad, de ikke kender. Forskere på Københavns Universitet har herefter samlet og analyseret de mange data.

En tilsvarende undersøgelse er gennemført blandt 12.600 elever i Norge. 

MasseEksperimentet er et samarbejde mellem Dansk Naturvidenskabsfestival og Københavns Universitet og er støttet med 900.000 kr. af Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Kilde: MasseEksperimentet 2015

Hvad er PTC?

  • PTC - også kaldet fenyltiokarbamid - er et kemisk stof, som smager bittert.
  • 25 procent kan ikke smage PTC, mens 75 procent kan.
  • Mennesker med to vigende gener, kan ikke smage PTC (de er ikke-smagere).
  • Mennesker med enten en eller to dominante gener kan smage det bitre (de er smagere).
  • PTC har betydning for vores valg af fødevarer, og er formentlig et forsvar mod giftige planter.