Mad

Så mange danskere ser fjernsyn, mens de spiser

Over en tredjedel af danskerne, sidder foran fjernsynet, mens de indtager deres aftensmad.

Det viser tal fra undersøgelsen 'Madindeks 2015', som Miljø- og Fødevareministeriet står bag. Og den tendens er ernæringsekspert Per Brændegaard ikke særligt glad for. 

- Problemet er, at tv'et er så tillokkende, at det suger al vores opmærksomhed. 

- Tv'et er det primære, som vi er opmærksomme på, mens smag, sult, mæthed og hvad vi har lyst til, glider i baggrunden, og bliver derfor ikke registreret, siger ernæringseksperten til TV 2. 

Problemet er, ifølge ham, at man på den måde ikke registrerer de følelser, der er forbundet med et måltid. Derfor risikerer man, at spise mere. 

- Flere undersøgelser viser, at folk spiser mere, når de sidder foran et tv.

- Ofte varer udsendelsen lige lidt længere, og imens står maden stadig på bordet. Så kan man have en tendens til at spise lidt mere, siger Per Brændegaard.

Se 'En kur der dur' på TV 2 PLAY.

Sluk tv'et og tab dig

Ifølge ernærningsekspert Per Brændegaard, kan man risikere at spise op imod 30 procent mere mad, hvis man sidder foran fjernsynet. 

- De videre problemer af det kan være overvægt og de følgesygdomme, der kommer i forbindelse med det. 

- Faktisk kan man tabe sig, hvis man vælger at slukke for fjernsynet. 

Ernæringseksperten opfordrer folk til at sikre sig, at aftensmåltidet indtages væk fra fjernsynet eller med fjernsynet slukket. 

- De to ting skal være hver for sig. Det kan være en god idé at øve sig i at gøre en ting ad gangen. 

- Faktisk kan man bruge fjernsynet til at spise mindre. Mange har nemlig svært ved at lade være med at spise videre, selv om man egentlig er mæt. Derfor kan man bruge fjernsynet som en distraktion fra at spise videre. Men det forudsætter, at man spiser i et rum uden fjernsynet tændt, og efterfølgende fjerner sig fra maden og lader fjernsynet optage ens opmærksomhed, foreslår Per Brændegaard.

Få bruger smartphones under maden

På trods af, at tæt på halvdelen af danskerne bruger forskellige medier, mens de spiser, så svarer kun 4 procent, at de benytter deres smartphone under spisningen, hvilket overrasker direktør fra Madkulturen, Judith Kyst.

- Jeg tror ikke, at tallene er et helt sandfærdigt billede. Det handler om, at det er en så stor del af vores hverdag, at når vi taler 'medie' så er smartphones ikke et 'medie' i vores egen opfattelse. Det er mit bedste bud, for det er simpelthen et enormt lavt tal, at det er min eneste forklaring. 

Undersøgelsen viser ydermere, at 48 procent enten ser fjernsyn, hører radio, læser, bruger PC eller taplet/smartphone, mens de spiser aftensmad. Det er særligt dem under 35 år, som bruger de forskellige medier under aftensmaden. 

Til genhæld viser undersøgelsen, at spiser man sammen med børn, har man en tendens til ikke at se fjernsyn, hvorimod hvis man er alene, bliver der i høj grad tændt for flimmerkassen.