Mad

International medaljeregn til danske øl

I ølbranchen findes der talrige prisuddelinger.

Men når man er en mindre virksomhed, der laver håndbrygget øl, er der især tre store begivenheder, man holder øje med.

World Beer Cup, European Beer Stars og den årlige RateBeer Best-liste over verdens bedste øl på hjemmesiden Ratebeer.com

Det er ølentusiaster fra hele verden, der er med til at bedømme og bestemme, hvilke bryggerier der skal med på listen over de 100 bedste i verden, og hvilke øl der har været det forgange års bedste.

I weekenden var der tæppefald i Santa Rosa, Californien USA, da Ratebeer.com annoncerede resultaterne for de bedste øl og bryggerier i 2015.

Og det blev en rigtig god weekend set med en rød-hvid klaphat på hovedet, da flere danske øl-bryggere atter en gang er blandt de bedste i verden.

Blandt de bedste 100 i verden

Den yngste i klassen er To Øl, og de har haft et godt år.

For fjerde år i træk er de landet på listen over de 100 bedste bryggerier i verden, deres øl Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA er blandt verdens bedste 100 øl, og de høstede seks medaljer i kategorien for bedste øltyper, der i år indeholder 22 forskellige slags øltyper.

To guldmedaljer, tre sølvmedaljer og en i bronze blev det til i alt.

Men især en af medaljerne vejer lidt tungere end de andre, fortæller brygger og medejer af To Øl Tobias Emil Jensen til TV 2.

- Jeg vil helt klart sige guldmedaljen for vores IPA. IPA er arketypen på craftbeer, og det er ligesom den, der har startet hele den moderne ølrevolution. Det er en meget respekteret stilart og den mest udbredte craftbeer på markedet, siger han.

Selvom der findes mange internationale ølkåringer, er der noget helt specielt ved at være blandt de bedste på Ratebeer.com, forklarer Tobias Emil Jensen videre.

- USA er et stort marked for os, for der er mange ølentusiaster i USA, og det her er helt klart en døråbner for os. Vi vinder andre priser i andre lande, der også er med til at øge salget, men det her er klart noget, vi kan mærke, der trækker over hele porteføljen, siger han.

Det er dog ikke første gang, at To Øl er blevet højt placeret på den berømte ølhjemmeside. Sidste år blev de danske ølbryggere kåret til det 9. bedste bryggeri i verden.

’Vi er Danmarks eneste fysiske bryggeri’

Det er ikke kun To Øl, der har fået flotte placeringer. I international sammenhæng plejer Mikkeller at være flot repræsenteret, og sidste år blev de blandt andet kåret til verdens tredjebedste bryggeri på Ratebeer.com

I år er det ikke blevet til en plads i top ti, men de er stadigvæk at finde på top 100. Fire af deres øl er ifølge Ratebeer.com blandt verdens 100 bedste, hvoraf en enkelt er lavet i samarbejde med skotske BrewDog og norske Nøgne Ø. Derudover er de også repræsenteret på listen over de bedste nye øl-udgivelser med deres Nelson Sauvignon Riesling Grape Ed, og de har hentet fem medaljer i kategorien for bedste øltyper.

Spørger man direktør for Amager Bryghus, Morten Valentin Lundsbak, mener han imidlertid, at hans bryggeri er Danmarks bedste, selvom Amager Bryghus ikke er lige så stærkt repræsenteret på listerne.

- Jeg mener, at vi klart er nummer et, når vi er Danmarks eneste fysiske bryggeri, der vinder medalje. De andre får brygget i udlandet, selvom Mikkeller for nylig er begyndt at brygge på WarPigs i Kødbyen i København, lyder den drilske og måske en anelse humlebitre kommentar.

Amager Bryghus har vundet en enkelt medalje af sølv for deres stout Goose Island RyeKing, deres Amager Batch 1000 er med på listen over de bedste nye udgivelser sidste år, og så er de for 8. år i træk at finde på listen over de 100 bedste bryggerier i verden.  

Ifølge Morten Valentin Lundsbak er der grobund for, at dansk håndlavet øl kan være endnu stærkere repræsenteret i fremtiden.

- Jeg ser stadigvæk et stort potentiale for vækstvolumen i Danmark. Lige nu sælger vi cirka 60 procent af vores produktion til udlandet. Men vi er nødt til at bremse eksporten for at have nok til hjemmemarkedet, siger han.

En dansker i amerikanske klæder

Sidst men ikke mindst er det bestemt værd at bemærke endnu en ølbrygger ovenpå weekendens annonceringer.

Selvom bryggeriet Evil Twin rangerer på listerne fra Ratebeer.com med amerikansk nationalitet, så er der alligevel grund til at kippe med Dannebrog.

Det er nemlig danske Jeppe-Jarnit Bjergsø, der står bag bryggeriet, og blandt andet tidligere har fået brygget noget af sit øl på Amager Bryghus. 

For nogle år siden tog han og familien dog turen mod USA for at forfølge en drøm, der har gjort ham til en stor succes i USA. Du kan læse mere om den historie ved at klikke her.

Evil Twin opnåede sidste år en 7. plads på listen over de bedste bryggerier i verden ifølge Ratebeer.com. I år er bryggeriet uden for top ti, men det er stadig at finde blandt de 100 bedste i verden.