Kan ingefærshots, rå citroner og masser af hvidløg virkelig holde forkølelse og influenza fra døren? Her får du lægens svar på fup og fakta.
Rådene er mange, når influenza og forkølelse raser i Danmark. Hvordan forebygger man bedst at blive syg, og hvilke madvarer kan hjælpe os ud af sygesengen i en fart? Vi har tjekket nogle af virus-myterne med læge Jerk W. Langer.
- Man skal først og fremmest huske, at forkølelse og influenza er to vidt forskellige ting. Ved forkølelse er man typisk snottet og hoster, mens influenza ofte giver høj feber og hovedpine, forklarer Jerk W. Langer.
Ifølge ham kan man ikke stille det store op mod influenza med madvarer. Er man derimod ramt af forkølelse, kan man måske have held med nogle af de gamle husmoderråd.
- Man kan forebygge lidt, lindre lidt, men at slippe helt for at blive forkølet kan man nok godt glemme, siger Jerk W. Langer.
Stigning i influenza-tilfælde
Hos Statens Serum Institut har man i denne uge registreret en stigende influenza-aktivitet. Ifølge overlæge Tyra Grove Krause er antallet af influenza-tilfælde steget fra 294 til 340, og der er i øjeblikket to forskellige virus i omløb – influenza A og B.
- Influenza A har været i omløb flere gange siden 2009 og er del af influenzavaccinen. Det er dog særligt influenza B, vi ser en stigning i. Den rammer typisk børn og er ikke en del af influenzavaccinen i år, men den giver som regel også et mildere forløb end influenza A. Der er dog ikke tale om en decideret epidemi, da det ikke er udover det sædvanlige i forhold til årstiden, siger Tyra Grove Krause
Bliver man ramt af influenza, handler det dog mere om ro end om madvarer.
- Der er ikke andet at gøre end at tage den med ro, sørge for at få rigeligt med væske, og hvis man har feber ikke tage alt for meget tøj på. Man kan tage en Panodil for at lindre de værste symptomer, siger overlæge Tyra Grove Krause.
Derfor bliver vi syge
At sygdomme og forkølelser særligt hører vinteren til, er der en god grund til, forklarer Jerk W. Langer. Når vi opholder os indendøre smitter vi nemlig hinanden lettere end om sommeren, når vi er ude.
Han mener derfor ikke, at man skal håbe alt for meget på, at madvarer kan redde en fra at blive ramt af snot, hoste eller ondt i kroppen.
- Det bedste råd til forebyggelse er at vaske og spritte hænder ofte, holde afstand når folk nyser og sørge for at holde sine egne virusbefængte fingre for sig selv, siger Jerk W. Langer.
Her får du lægens vurdering af 8 forskellige virusmyter:
Fup og fakta om 8 virusmyter
Ingefær
Ingefær Foto: Scanpix Danmark
- Ingefær er fyldt med antiinflammatoriske stoffer. Det betyder, at det dæmper betændelse og inflammation og er rigtig godt, hvis man eksempelvis har ondt i knæet. Ved forkølelse og influenza findes der dog ingen videnskabelige beviser for, at det kan forebygge eller behandle. Men jeg tror, at det kan være en god ting at tage et ingefærshot, fordi det styrker immunforsvaret og dermed mostandskraften overfor virusser.
Citrusfrugter
Citroner Foto: POLFOTO
- Citrusfrugter indeholder masser af vitamin c, og i mange år troede man, at en høj dosis af det kunne forebygge eller behandle forkølelse. Det har man efterfølgende undersøgt videnskabeligt, og her kan man se, at det vitamin c ikke kan – der er simpelthen ingen effekt.
Honning
Honning Foto: Scanpix Denmark
- Honning er et stof, som lindrer, fordi det smører halsen. Så har man ondt i halsen, er det en udmærket ting. Men det har ingen betydning for, om forkølelsen går hurtigere over.
Hvidløg
Hvidløg Foto: POLFOTO
- Hvidløg er i samme boldgade som ingefær. Det er godt for immunforsvaret og har en form for virusbekæmpende effekt. Enkelte studier tyder på, at det hjælper at spise hvidløg, når man er forkølet, så jeg vil sige, at man skal lade det komme an på en prøve. Hvidløgs-piller fra apoteket har dog ikke samme effekt som rigtig hvidløg, da det er de duftende stoffer fra hvidløget, der er aktive og styrker immunforsvaret.
Chili
Chili Foto: Scanpix Denmark
- Jeg er ikke bekendt med, at chili gør noget godt, hvis man er forkølet eller har influenza. Tværtimod er chili ikke er særligt godt valg, fordi det sætter gang i forbrændingen. Det er godt, hvis man er på slankekur, men når man er forkølet og har feber, er det ikke fornuftigt – så får kroppen bare endnu et skub i den retning.
Alkohol
Alkohol Foto: POLFOTO
- Der er studier, der peger på, at et enkelt glas alkohol, eksempelvis rødvin, faktisk godt kan være med til at lindre forkølelse lidt. Der er dog også studier, der viser det modsatte. Og jeg vil også sige, at man ikke skal drikke for meget alkohol, da det hæmmer immunforsvaret.
Mælk
Mælk Foto: POLFOTO
- At mælk er slimdannede og blandt andet fører til mellemørebetændelse er en meget udbredt opfattelse i alternative kredse, men som ikke er kendt i lægevidenskaben. Tværtimod vil jeg sige, at mælk kan være meget godt, når man er forkølet, fordi det er blødt at synke.
Echinacea dråber
Echinacea plante Foto: AP
- Echinacea dråber stammer fra en plante af samme navn og er et af de mest solgte naturmidler i Danmark – og det har faktisk vist, at det kan afkorte symptomer på forkølelse med typisk 12 timer. Så hvis man endelig skal tage noget, så er det værd at prøve. Det er dog vigtigt, at man starter tidligt i forløbet for en effekt.