Mad

Ny madtrend stormer frem: Øger stofskiftet og energien

Se 'Go' morgen Danmark' på TV 2 Play. 

Det grønne matcha-pulver er fyldt med antioxidanter og udråbt som superfood – men det er også en trend. Nyd den med måde, råder ernæringsekspert.

Når energiniveauet daler, er vi vant til at række ud efter kaffen eller chokoladen. Men på det seneste har matcha – the green superfood, som det også kaldes – vundet mere og mere frem i Danmark.

Herhjemme har flere juicebarer, caféer, helsekostforretninger og tebutikker taget det grønne tepulver til sig. Og der er masser af godt at sige om matcha, hvis man spørger Michael Mølgaard Kristensen, der er indehaver af 'Matcha Bar' i København.

Torsdag var han i ’Go’ morgen Danmark’ for at lave te, latte og pudding på matcha.

Sundhed på pulver

- Når man tager et gram matcha, får man den samme ernæring som 12 kopper grøn te. Når man plukker de her blade, så damper man dem og piller hele skelettet ud af bladet. Derefter tørrer man det, kommer det på køl, hvorefter det tager et år om at blive klar til brug, siger Michael Mølgaard Kristensen.

Matcha er dog ikke en ny opfindelse. Faktisk er det en gammel japansk te, som bliver brugt ved teceremonier, og som nu har fået status som superfood her i Vesten. 

Det skyldes, at det grønne pulver har flere sundhedsegenskaber. Blandt andet er det blevet rost for sit høje indhold af antioxidanter, som eftersigende skulle øge energiniveauet, booste stofskiftet, fremme koncentration og meget mere. 

Pas på med at overdrive

Spørger man ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen fra Metropol, skal man dog holde igen med at fylde kroppen uhæmmet med eksempelvis matcha-te.

- Vi ved, at te er sundt, og at antioxidanter, som også findes i frugt og grønt, fremmer sundheden. Men vi ved også, at man kan få for meget af visse antioxidanter, så det kan have en negativ effekt, forklarer Preben Vestergaard Hansen.

Han peger samtidig på, at forskning viser, at for meget te kan hæmme optagelsen af jern - og det er særligt problematisk for kvinder, der ofte lider af jernmangel. 

Preben Vestergaard Hansen råder derfor til, at man nyder matcha med måde, og ikke overdriver bare fordi det er en trend lige nu.

- Lad vær med at tro, at noget flytter bjerge, bare fordi der kommet en sundhedsbølge. Nyd ikke teen for sundhedens skyld, men nyd den med måde og respekt - ligesom alle andre fødevarer. Man skal ikke bare fylde på med specielle ting, fordi det har en præventiv effekt. Grundpillen i sund kost er at spise og drikke varieret, siger Preben Vestergaard Hansen.