Mad

Eksperternes bud: Sådan falder Michelin-stjernerne i dag

Rygterne har svirret igennem længere tid, men onsdag forstummer al hvisken i krogene, når det bliver afsløret, hvilke restauranter i Danmark, der har gjort sig fortjent til de eftertragtede Michelin-stjerner.

For anden gang udgiver Michelin en nordisk guide, der ændrer navn fra ’Nordic Cities 2015’ til ’Nordic Guide 2016’, en ændring der ikke er gået ubemærket hen i hviskekrogene.

Der bliver nemlig spekuleret godt og grundigt i, om den nye titel indikerer, at guidens inspektører i modsætning til sidste år har været udenfor storbyerne Aarhus og København.

- Man kan da håbe på, at de har lyttet til kritikken og er kommet længere ud i landet, siger TV 2s madekspert Svend Rasmussen.

Som vanligt holder folkene bag guiden kortene tæt ind til kroppen og afviser kategorisk at løfte lidt af sløret før tid, forklarer Berlingskes madanmelder Søren Frank.

- Når nu guiden har ændret navn, så er der mange, der tænker, om de er kommet uden for byerne, det har jeg selvfølgelig spurgt Michelin om, men det svarer de ikke på, siger han.

Vandrørene taler deres eget sprog

Når nu folkene bag guiden ikke er særlig meddelsomme, må man som madskribent ty til andre midler. Der bliver i stedet banket og lyttet helt tæt på vandrørene, som det bliver beskrevet i Søren Franks klumme her.

- Michelin siger ikke noget, når man spørger dem. Derfor går folk i gang med gætterierne, og det eneste, vi har at forholde os til, er, om restauranterne har haft besøg af Michelin-inspektørerne, men det bliver meget et gætteværk, siger Søren Frank.

Ofte ved restauranterne, at de har haft besøg i løbet af året, da inspektørerne efter et besøg eller flere kan finde på at præsentere sig selv og bede om informationer om restauranten. De kan også finde på at bede restauranten om at underskrive papirer, der giver tilladelse til at bringe restauranten i guiden.

Men heller ikke dette kan man helt regne med, forklarer Børsens madanmelder Ole Troelsø.

- Folkene bag restaurant Substans i Aarhus fortalte mig, at de slet ikke havde regnet med at få en stjerne, det kom som et lyn fra en klar himmel. Faktisk blev de først opmærksomme på stjernen, efter at de havde læst det på min Facebook side, og de havde altså ikke underskrevet nogen papirer på forhånd, siger han.

Men når nu eksperterne alligevel vover at give deres bud på, hvilke restauranter der får tildelt stjerner onsdag, skyldes det, at nogle signaler går tydeligere igennem rørene end andre.

En ting ved man med sikkerhed, guiden er ud fra omslaget at bedømme, blevet udvidet med 25 restauranter. Herunder får du eksperterne bud på, hvilke restauranter der er i spil.

T2Toolbox embed

T2Toolbox embed

T2Toolbox embed

Michelinguiden

Danmark fik tildelt sine første Michelinstjerner i 1983. København er den by i Norden med flest Michelinstjerner. 

Den første guide udkom i år 1900 på initiativ af dækfabrikanten Michelin. Den blev delt ud gratis til alle, som købte en bil.

De første guider indeholdt oplysninger om, hvor man kunne tanke, da der var ikke mange tankstationer dengang, hvordan man skiftede dæk og glødelamper, og om hvor man kunne få en bid mad eller overnatte. 

Det overordnede formål var således at gøre det enklere at rejse.

Systemet med stjerner blev introduceret i 1930'erne. 

De eftertragtede stjerner  I Guide Michelin får maden karakterer ved hjælp af stjerner. Vurdering af service, atmosfære og øvrige indtryk belønnes med korslagt bestik (1-5 bestik). Hoteller belønnes på samme måde for deres miljø/komfort med hussymboler i forskellige størrelser. Rødt bestik og røde hussymboler gives til særligt gode restauranter og hoteller. 

- Tre stjerner i Guide Michelin betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter".  - To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd".  - En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori".  

Kilde: Guide Michelin