Mad

Dansker har taget New York med storm: Nomineret til madens Oscar

Der er gode ting i gære for den danske øl-brygger Jeppe Jarnit-Bjergsø.

Siden han for omkring fire år siden rykkede teltpælene op sammen med familien og flyttede til New York for at satse på sit ølmærke Evil Twin Brewing, har successerne været talrige.

Dengang havde han kun prøvet at brygge i alt 100.000 liter øl. Sidste år solgte han to millioner liter øl.

Han er ved at åbne sit eget bryggeri i New York, hvilket giver en større grad af kreativ frihed, når han ikke længere er afhængig af at få brygget sine opskrifter på andre bryggerier.

Baren Tørst, som Jeppe Jarnit-Bjergsø driver i New York, er blandt de hotteste lige nu.

Den tidligere Noma-kok Daniel Burns rører i gryderne i den ’skjulte’ restaurant Luksus inde bagved baren. Som den eneste restaurant i verden, der udelukkende serverer øl til maden, har den en Michelin-stjerne.

Jo, succeshistorierne er der efterhånden ved at være mange af i eventyret om ølbryggeren, der forfulgte den amerikanske drøm, og nu kan han føje endnu et kapitel til historien.

Jeppe Jarnit-Bjergsø er semifinalist til en 'James Beard Award', en pris de færreste måske kender til herhjemme, men som ikke desto mindre er en rigtig stor ting i USA.

Det er den amerikanske gastronomis pendant til Oscar-statuetterne eller Golden Globes. At modtage en James Beard Award er af den amerikanske restaurationsbranche ofte anset som en tand mere betydningsfuldt end at få Michelin-stjerner.

- Jeg går normalt ikke så meget op i priser og nomineringer, det betyder ikke forbandet meget, men jeg kan godt mærke, at den her gør mig en smule stolt.

- Jeg kan sige til folk, at jeg er i top 10 på Ratebeer.com, og halvdelen vil ikke ane, hvad det er. Det er noget andet med James Beard Awards - det kender folk. Det er klart det største og vigtigste i USA indenfor mad og drikke, og meget større end Michelin, siger Jeppe Jarnit-Bjergsø til TV 2.

Derfor er denne gang speciel

Han er sammen med tyve andre nomineret i kategorien ’Enestående vin, spiritus eller øl-professionel’, en pris der uddeles til én, der har gjort et signifikant nationalt indtryk på restaurationsbranchen.

Men det er faktisk ikke første gang, at Jeppe Jarnit-Bjergsø stifter tæt bekendtskab med James Beard Awards. Sidste år blev Tørst nomineret. Denne gang er det dog lidt mere specielt, forklarer han.

- Denne gang er det mig som person, der er nomineret, og det er endnu større. Det er mig alene, som bare én blandt mange, der præsterer indenfor mit felt, det viser, at nogen synes, jeg gør det anderledes og godt.

Det var noget af en overraskelse for Jeppe Jarnit-Bjergsø, at han var blevet nomineret. Og han hørte først om det, da det begyndte at vælte ind med lykønskninger, fortæller han.

- Jeg fik først en mail fra et PR-firma, jeg tidligere har arbejdet sammen med, og så begyndte det at tikke ind med sms’er og mails. Hvis jeg skal sammenligne, hvor mange reaktioner jeg har fået fra folk med dengang, vi blev tildelt en Michelin-stjerne, så er det her endnu større.

Den 15. marts bliver det afgjort, om Jeppe Jarnit-Bjergsø bliver blandt de fem udvalgte i hans kategori, der skal med til det store prisoverrækkelsesshow, der afholdes i Lyrics Opera of Chicago den 2. maj i Chicago.

Spørger man Jeppe Jarnit-Bjergsø om, hvordan han selv vurderer sine chancer, tager han det med ro.

- Jeg har hørt, at det er meget svært at gå videre og vinde det første år, man er nomineret. Jeg ved ikke, om det er rigtigt, nu må vi se.

- Men bare det at have været nomineret som semifinalist er rigtig stort. Du ser tit kokke eller andre fagfolk reklamere på deres hjemmeside, at de har været nomineret til en James Beard Award.

Det gælder om at krydse fingre godt og grundigt, hvis Jeppe Jarnit-Bjergsø skal gå videre til finalen, for rygtet taler sandt. Det er ikke nemt at vinde en James Beard Award.

For eksempel var den berømte amerikanske kok Wylie Dufresne nomineret ti år i træk, før han endelig kunne hænge en medalje om halsen i 2013.

James Beard Awards

  • James Beard var en af USA's helt store legender indenfor gastronomi.
  • I 1945 tog karrieren for alvor fart for James Beard, da han medvirkede i det første madprogram nogensinde på den amerikanske tv-kanal NBC.
  • I 1955 oprettede James Beard sin egen kokkeskole.
  • Indtil sin død den 23. januar 1985 nåede James Beard at udgive en alenlang række af kogebøger.
  • Dagen efter sin død skrev New York Times: ”James Beard, den skaldede og korpulente kok og kogebogsforfatter, der var en af landets førende autoriteter indenfor mad og drikke, og forkæmper for amerikansk madlavning, døde af hjertestop i går på New York Hospital-Cornell Medical Center. Han var 81 år og boede på Manhattan".
  • I 1986 forvandlede The James Beard Foundation den folkekære koks eget hus til et center for at fremme interessen for gastronomi og fødevarer, og døbte det The James Beard House. Den dag i dag fungerer huset stadig som et kulinarisk midtpunkt, hvor der bliver afholdt mange kulinariske arrangementer, og hvor blandt andet gæstekokke optræder.
  • I 1991 uddelte The James Beard Foundation for første James Beard Awards, hvilket det har gjort lige siden. 

Kilde: New York Times, The James Beard Foundation.