Mad

Hemmeligheden bag Danmarks bedste frikadelle

Den helt rigtige balance mellem kød, fedt, krydderier, vand og en fars der siger svup, blev afgørende i dysten om, hvilken slagter der har Danmarks bedste frikadelle.

Hvis du vil prøve Danmarks bedste frikadelle, skal du tage et smut forbi Slagteren på Møllevej i Thisted.

Her har indehaver og slagtermester Charles Knudsen kreeret en frikadelleopskrift, andre slagterforretninger nok kunne tænke sig at få fingrene i.

Søndag blev hans frikadeller kåret til Danmarks bedste ved madmessen Foodexpo i MCH Messecenter i Herning.

Vejen til pokalen begyndte i november måned, hvor Danske Slagtermestre afholdte en intern konkurrence for, hvem der lavede den bedste frikadelle. Her deltog 80-90 privatejede slagterforretninger, hvoraf kun fem forretninger fik guldmedaljer - herunder Slagteren på Møllevej.

Søndag delte de fem slagtere smagsprøver ud på messen, hvorefter folk kunne stemme på den, de syntes smagte bedst. Omkring 900 personer stemte, og Charles Knudsen trak fra i toppen.

- Frikadeller er noget, som alle mennesker har et forhold til, og det her er et stort skulderklap. Vi synes, vi laver en god frikadelle, nu er det ikke kun pral, men helt reelt når vi siger, vi har Danmarks bedste frikadelle.

- Det betyder meget for min faglige stolthed, for jeg siger til vores elever, at vi skal gøre os umage hver dag. Skal vores branche overleve, skal vi ikke forfalde til at springe processer over for at gøre det nemmere. Derfor piller vi og skolder løg hver eneste dag, selvom det er bøvlet, når man kan få alle mulige færdiglavede løgprodukter. Når vi vinder, er det netop fordi, vi ikke går på kompromis, siger Charles Knudsen til TV 2.

Hemmeligheden bag

TV 2 kan ikke få lokket opskriften ud af Charles Knudsen, til gengæld vil han gerne dele, hvad han mener, kan være en del af hemmeligheden bag frikadellesuccesen.

Og lad os bare slå det fast med det samme, der er ikke noget hokus pokus ved opskriften, forklarer han.

- Jeg kan sige så meget, at frikadellerne er lavet af skinkekød, salt, peber, løg, vand og kartoffelmel. Det er lidt farligt at bruge kartoffelmel, fordi man så rykker ved den originale opskrift, men på den måde kan alle spise den, fordi den er glutenfri.

- Ellers er der ikke noget hemmeligt krydderi i, jeg er meget fast besluttet på, at man ikke skal pille for meget ved de originale opskrifter, siger han.

Farsen skal svuppe

Når man har fundet de rigtige forhold mellem ingredienserne, er der et trick til, hvornår farsen er rørt helt rigtigt, forklarer Charles Knudsen.

- Jeg synes, man skal røre farsen i hånden, på den måde kan man bedre finde balancen mellem væden og kødet. Vi bruger eksempelvis skinkekød, det er magert, og derfor har vandet sværere ved at binde sig.

- Hvis man bruger en ske til at røre farsen, skal den ligesom give et svup, før den er færdig. Når du kan mærke at farsen nærmest svupper rundt, så er den færdig, og du kan ikke slå mere luft i den.

Sådan skal frikadellerne steges

Når frikadellerne skal steges, er det ikke ligegyldigt, hvilket fedtstof man steger i. Det skal være en blanding af ¼ svinefedt og ¾ margarine,  forklarer Charles Knudsen videre.

- Margarine branker meget nemt, så det får en brændt smag, men ved at tilføre svinefedt kan man øge temperaturen, så du får den rigtigt sprøde skorpe, siger han.

Det var dog ikke kun frikadeller, der blev kåret som Danmarks bedste ved messen i Herning.

Slagter Schmelling i Gilleleje vandt prisen for Danmarks bedste grillpølse, og Jens Christian Lundgaard i Humlebæk vandt prisen for Danmarks bedste hønsesalat.