Mad

Her er seks sunde alternativer til salt

Ernæringsekspert Michelle Kristensen og kok Gorm Wisweh giver deres bedste tips til, hvordan man kan erstatte salt, uden at det går ud over smagen.

Danskerne spiser gennemsnitlig mere salt end sundhedsmyndighederne anbefaler, fortæller ernæringsekspert Michelle Kristensen, og det synes hun, der skal gøres noget ved.

- Salt øger blodtrykket, og når det øges, så øger man også risikoen for hjertekarsygdomme. Derfor er salt en ond bandit, og vi danskere er rigtig gode til at spise det, siger hun.

I klippet øverst i artiklen kan du se, hvordan Gorm Wisweh uden brug af salt laver en klassisk tomatsovs, man kan bruge til alt lige fra spaghetti bolognese til lasagne.

Pas på saltforbruget uden at blive saltforskrækket

Man bør have et dagligt saltindtag på 5-6 gram, hvilket svarer til en teskefuld.

Men danskerne spiser gennemsnitligt op til det dobbelte om dagen, hvilket blandt andet skyldes, at der er tilsat salt til mange af vores daglige fødevarer, forklarer Michelle Kristensen.

- Det er alt fra morgenmadsprodukter til ketchup og kiks, og så drysser folk ekstra salt ud over maden. Vi kan godt lide den salte smag.

- Det er enormt vigtigt for os, at vi altid salter vores mad, og det er det selvfølgelig også, for vi skal have en smule saltsmag. Men at det skal smage enormt salt, det vil jeg prøve at lave om på.

Hun minder dog om, at man ikke må blive saltforskrækket og stoppe med at spise salt, da det indeholder mineraler, kroppen har brug for.

Sådan kommer man udenom saltet

Der har i århundreder været tradition for at bruge meget salt i den danske madkultur, da det har været en måde at konservere råvarer på til den lange vinter.

Salt er ikke kun god til at konservere ting med, det fremhæver også smag, og det er primært derfor, vi bruger salt dagligt, forklarer Gorm Wisweh.

Men skal man forsøge at komme udenom det store saltkar, skal man arbejde med fire andre vigtige elementer, fortæller han videre.

- Det handler om at bruge de andre grundsmage. De fire grundsmage er salt, surt, bittert og sødt, og så er der den femte - umami. Hvis man ser de fire grundsmage som hvert sit sprog, er umami tolken, der får dem alle sammen til at tale bedre sammen.

- Det er svært at sige, hvad der smager af umami, der er eksempelvis umami i tomater, der er også umami i parmesan, og der er umami i soya. Men det sjove er faktisk, at mange af de ting, Michelle Kristensen anbefaler, vi bruger til at erstatte salt med, det er faktisk saltsmage med umami, og det giver mening, for det får alting til at smage af mere.

Vil du gerne komme begrebet umami lidt nærmere, prøver Gorm Wisweh på bedste vis at forklare umami her i klippet.

Her i listen finder du Gorm og Michelles bud på ingredienser, der også kan erstatte saltet.

T2Toolbox embed