Mad

Madtrend hitter: Mormormad er på vej tilbage

Det gamle danske køkken er på vej tilbage, i hvert fald hvis man ser på kogebogsmarkedet, der har budt på flere overraskende salgssucceser den seneste tid.

Det danske køkken fra 1950'erne til og med 1980'erne bliver dyrket i bogen "Moderne Mormormad", der udkommer i marts måned. Men den er ikke alene om at dyrke nostalgien omkring mormormad. 

Sidste år udkom bogen ”Fermentering”, der er blevet en stor salgssucces. Det er kommet lidt som en overraskelse for Line Bjørn Andersen, der er ansvarlig for indkøb hos bogforhandleren Arnold Busck.

- Jeg tror ikke, nogen kunne være forberedt på, at sådan et emne villevinde så meget frem, siger hun.

Hun fortæller til TV 2, at der hvert år dukker kogebøger op i genren for ældre madlavning, og hver gang er det noget, der giver gode salgstal.

Hun remser de seneste succeser op, og det er titler som ”Stegt flæsk med persillesovs – og alle de andre livretter”, ”Fermentering - kraut, kimchi og kombucha” og ”Danskernes småkager – et småkageleksikon”.

Derudover har eksempelvis Karolines kogebøger fået en renæssance, og igennem længere tid har det været svært ikke at støde på ”Frøken Jensens Kogebog” i butikkerne.

Madnostalgi over hele registret

Bogen "Moderne mormormad", af kogebogsforfatter Ditte Ingemann og journalist og kogebogsforfatter Hélène Wagn, gennemgår tidsperioden fra 1950 til 1980, hvor man udover opskrifter kan fordybe sig i, hvad der har præget danskernes spisevaner.

TV 2 har fornøjelsen af at bringe opskrifter fra bogen, som du finder her i artiklen. De er opdateret en anelse, så de passer bedre til vores tid, smag og ingredienser.

De historiske anekdoter i bogen er skrevet af Hélène Wagn, og hun forklarer, at mormormad passer godt ind i tiden lige nu, der er præget af mange retrotendenser.

- Man ser det i boligindretningen, der er præget af 70’er og 80’er møbler, pigerne går i polkaprikkede kjoler og nederdele med strutskørt.

- Hvis du går en tur på Nørrebro og kigger i butikkerne, finder du ting fra 50'erne frem til 80'erne. De unge har virkelig fat i de her årtier lige nu og ikke eksempelvis almuetiden, som dengang jeg flyttede hjemmefra. Dengang skulle alting afsyres og ligne noget fra landbosamfundet, det var forfærdeligt.

Mormormad giver velvære

Det kan måske undre nogen, at gamle retter, som hvor mormor lavede dem, ligefrem kan gå hen og blive trendy, men det skyldes simpel fysiologi, forklarer kok og madkonsulent hos Mannov Rasmus Bredahl.

- En del af neurogastronomien handler om smagen af erindring. Hukommelsen ligger ret centralt i hjernen, men rundt om ligger eksempelvis det center i hjernen, der registrerer smage, siger han.

På den måde kan en smag ligefrem kaste en tilbage til mormors køkken, ligesom det sker for den ubehagelige madanmelder Anton Ego i tegnefilmen ”Ratatouille”.

- Mormormad kan aktivere det center i hjernen, og det skaber en glæde omkring maden. Derfor vil der altid være en glæde ved mormormad. Det er ren neurologi, siger Rasmus Bredahl.

Han køber dog ikke præmissen om, at mormormad er en trend, der hitter lige nu, det er derimod noget, der dukker op fra tid til anden, når vi ikke lige dyrker en anden madtrend eller slankekur, forklarer han.

Spørger man Line Bjørn Andersen fra Arnold Busck handler mormormad om, at folk har brug for at holde fast i rødderne, fortæller hun.

- Vi vil gerne holde fast i danske traditioner, selvom vi synes, det er sjovt med noget nyt. Det giver balance og ro i livet. Det hele skal gå så stærkt, og en gang imellem har vi brug for at stoppe op og komme tilbage til stemningen i mormors køkken, siger hun.

Må ikke gå i glemmebogen

For kogebogsforfatter Ditte Ingemann har det vigtige i arbejdet med bogen været, at videreformidle opskrifter til den yngre generation hun ikke vil have forsvinder.

 - Nogle af de her mormoretter må ikke gå i glemmebogen, det ville være så ærgerligt, siger hun.

De to forfattere har brugt meget tid på at grave sig ned i gamle kogebøger og familieopskrifter for at kunne skrive bogen, og det har budt på en sjov detalje, fortæller Ditte Ingemann.

- Man havde en helt anden tilgang til det at skrive opskrifter engang. Man forventede, at man havde en grundlæggende køkkenviden.

- For eksempel ville man dengang skrive, ”lav en opbagning”, det ville man aldrig bare skrive i dag. Alt skal udpensles, for man må ikke længere tage for givet, at læserne ved noget om madlavning.

Og netop derfor håber hun, at især den yngre del af befolkningen kunne finde interesse for bogen, fortæller hun videre.

- Jeg håber, unge mennesker vil tage bogen til sig, både for nostalgiens skyld, men også for at lære noget om madlavning. Men det vil nok ikke være alle opskrifterne, som folk vil kaste sig over.

- Der er ikke mange, der kender til brunkål eller skidne æg, det skal man nok have prøvet før, inden man kaster sig over opskrifterne, men jeg håber da, at man vil prøve dem, siger hun.

Moderne Mormormad

  • Moderne mormormad - 65 retroretter fra 1950'erne, 1960'erne, 1970'erne og 1980'erne
  • Skrevet af Hélène Wagn & Ditte Ingemann
  • Bogen udkommer 17. marts i forbindelse med fejringen af Brugsens 150 års jubilæum.