Mad

Sådan skal du aldrig opbevare dit brød

Skal brød i køleskabet eller i en brødkasse? Holder det sig bedst i papir- eller plastikpose? Du skal i hvert fald ikke komme brødet i køleskab, mener eksperterne. Her får du svar på hvorfor.

Med to brødbaserede måltider om dagen er brød en hjørnesten i mange danskeres daglige kostindtag.

Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at de 15-75 årige mænd og kvinder i Danmark gennemsnitligt spiser 137 gram brød om dagen, heraf er 60 gram rugbrød og 72 gram er hvedebrød.

Duften af friskbagt brød kan nærmest få nakkehårene til at rejse sig på en, og den hule, knasende lyd når skorpen skæres igennem, kan være ganske tilfredsstillende at høre på.

Når det kommer til hvedebrød er skorpen især noget mange mennesker går op i. Det er ikke så mærkeligt, hvis man spørger fødevarekonsulent hos Bager- og Konditormestre i Danmark Henrik Jellev Madsen.

- Bagerne taler tit om, at 75 procent af smagen i et brød sidder i skorpen. Problemet med skorpen er, at den bliver blød, og der er ingen, der kan lide en skorpe, der mest af alt minder om gummi, siger han.

Vandet vandrer igennem brødet

Grundlæggende består brød af vand, mel og salt, og ligeså snart et brød er færdigbagt, vil vandet i brødet begynde at ’vandre’ fra krummen og ud igennem skorpen.

Derfor bliver skorpen først blød, og lader man et brød ligge frit på køkkenbordet, går der ikke lang tid, før det er stenhårdt.

Dækker man brødet til, kan man forsinke processerne, men det er ikke ligegyldigt, om man vælger plastik eller papir, forklarer Henrik Jellev Madsen.

- For at bevare en sprød skorpe anbefaler jeg, at man til at starte med lader brødet blive i papirposen. Skal det opbevares i mere end et døgn, skal man komme en plastikpose udenom papirposen, siger han.

Det tip er Camilla Udsen enig i. Hun arbejder til daglig som seniorrådgiver i fødevarepolitik hos Forbrugerrådet Tænk og har en god forklaring på, hvorfor papir i plastik er en god ide.

- Hvis vi taler om friskbagt brød fra bageren eller supermarkedet, ville jeg lade det blive i papirposen, og derefter komme det i en plastikpose.

- Plastikposen holder på fugten fra brødet, men hvis brødet også ligger i en papirpose, sørger papiret for at tage noget af fugten og holde skorpen tør. Dermed forbliver skorpen sprød, siger hun.

Hold brødet væk fra køleskabet

Det kan godt være, at et rugbrøds holdbarhed forlænges i køleskabet, og man bedre undgår skimmelsvamp. Men spørger man de to eksperter, hører brød slet ikke hjemme på køl.

- Min farmor kom altid sit rugbrød i køleskabet, men det kan jeg ikke anbefale, for brødet udtørrer endnu hurtigere. Den ideelle temperatur for opbevaring af brød er 15-20 grader, siger Henrik Jellev Madsen.

Ifølge Camilla Udsen er udtørringen umiddelbart ikke det værste, det er derimod ’brødældning’, en kemisk proces i brødet forårsaget af kulden.

- Det lidt særlige ved brød er, at man kan tale om tørt på to måder. Der er ’knækbrøds-tørt’, som er udtørringen af brødet, og så er der, hvad man på engelsk kalder ’staling’.

Brødældning eller staling er en kemisk proces, hvor kulhydraterne i brødet omkrystalliseres på grund af den lavere temperatur, og det giver smagen af tørt brød, uden at brødet nødvendigvis er tørt.

Da industribrød er produceret under høje hygiejneforhold er risikoen mindre for, at brødet mugner hurtigt, og derfor kan man sagtens lade være med at komme det i køleskabet, forklarer hun videre.

- Med hjemmebagt eller bagerbrød vil der hurtigere dannes mug. Det er selvfølgelig en afvejning af smag overfor en lang holdbarhed, men efter min vurdering har man ikke brug for den meget lange holdbarhed.

- Man kan modvirke staling ved at varme brødet op igen, men mit korte svar er - kom ikke brød i køleskabet, siger Camilla Udsen.