Mad

Christian Bitz: Disse vitaminer kan være farlige at spise

Over halvdelen af alle danskere tager kosttilskud dagligt, selv om vi ikke behøver det. Men en indtagelse af for mange vitaminer kan faktisk være farligt for kroppen.  

En ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at danskerne får langt de fleste vitaminer og mineraler fra kosten alene. Alligevel sluger en stor del af befolkningen vitaminpiller dagligt, men for et for højt indtag af vitaminer kan faktsik give faktisk langt mere skade end gavn.

A-vitamin kan give leverskader

Blandt andet risikerer børn at få for meget A-vitamin, fordi de i forvejen spiser en del leverpostej, som netop indeholder dette vitamin. 

Hvis man samtidig kombinerer det med en A-vitaminpille, kan det faktisk give børnene leverskader, forklarer Christian Bitz i 'Go' Morgen Danmark' torsdag. 

Spis ikke C-vitaminpiller

C-vitaminpiller har vi heller ikke brug for. Faktisk bør vi aldrig spise det, lyder det fra Bitz. 

Manglende C-vitamin er ifølge Christian Bitz kun noget sømænd for mange år siden skulle være nervøse for, når de var på havet i flere måneder. For den ekstremt ensformige kost kunne give dem skørbug. 

Men i dag er det trods alt de færreste danskere, der udelukkende lever af tørret kød og kiks i flere måneder, og derfor er der ingen grund til at sluge C-vitaminpiller i hverdagen.

D-vitamin og jern er gode tilskud

Til gengæld kan et D-vitamin-tilskud være gavnligt, da det er meget svært at få dækket via kosten alene.

Undersøgelsen fra DTU viser da også, at D-vitamin er én af de to undtagelser, der er, når det kommer til de vitaminer og mineraler, danskerne får dækket alene fra kosten.   

D-vitaminet, som kroppen hovedsageligt optager gennem solen, er særlig vigtigt for knogler og tænder, da det øger optagelsen og reguleringen af calcium i blodet.

For meget D-vitamin kan til gengæld give kvalme, hovedpine og forstoppelse. 

Den anden undtagelse er jern. Jern sørger for, at ilten kan transporteres rundt i blodet, hvilket kan være gavnligt for nogle kvinder grundet menstruationscyklussen.

Ifølge undersøgelsen er det særligt de 11-17 årige piger, der ikke får dækket jern-behovet via kosten. 

Du kan læse hele undersøgelsen fra DTU Fødevareinstituttet her, hvor en oversigt over de befolkningsgrupper, som anbefales at tage kosttilskud, også indgår.