Se listen: Så lang tid kan dine madvarer holde sig
Undgå madspild i højtiderne med gode tips til at bruge madrester og gode råd til, hvor længe dine råvarer kan holde sig.
Danskerne er ifølge en undersøgelse fra Epinion og Stop Spild Af Mad blevet bedre til at undgå madspild i påsken.
Men da hver dansker, ifølge Miljøministeriets hjemmeside, smider42 kilo mad ud årligt, som kunne havde været spist, kan der stadig være behov for at få noget inspiration til, hvordan man få bugt med eksempelvis de sidste påskerester.
Kogebogsforfatter og kok Louisa Lorang har i samarbejde med Stop Spild Af Mad samlet sine bedste råd til, hvordan man bruger rester fra påskemaden. Find alle de gode råd i faktaboksen.
En del af madspildet kan måske have rod i, at vi hamstrer til helligdagene i påsken og får lavet for meget mad til påskebordet, da der jo ikke skal mangle noget. Men en anden og mere generel del af madspildet skyldes, at maden kasseres for at være på den sikre side.
I stedet for at frygte dine madvarer, kan du komme langt med sund fornuft og rettidig omhu. Seniorrådgiver i Forbrugerrådet Camilla Udsen giver her nogle af sine bedste tips og gennemgår nogle af de fødevarer, som mange sikkert har stået med i hånden og tænkt: ”Jeg må hellere være på den sikre side”.
Tv2.dk har i samarbejde med Camilla Udsen samlet en liste med en række fødevares holdbarhed, som du finder nederst i artiklen. Se mere i faktaboksene og du kan også læse mere på tjekdatoen.dk
- Vi skal ikke være bange for vores fødevarer, og det er ærgerligt, at der bliver smidt så meget mad ud. Man skal have respekt for skimmelsvamp og listeria, der godt kan vokse ved køleskabstemperatur.
- Men i langt de fleste tilfælde er der tale om bakterier, der ændrer smagen. Så længe man ikke kan se tydelig bakterievækst, såsom at overfladen er slimet eller grøn, og varen er opbevaret korrekt, så er der ikke den store fare, siger hun.
Det er dog vigtigt, at man skelner imellem de to typer holdbarhedsmærkning, der findes, forklarer Camilla Udsen videre.
- Der er ”bedst før/mindst holdbar” og ”sidste anvendelsesdato”. Hvis varen er mærket med sidste anvendelsesdato, skal den smides ud, når datoen er nået.
Camilla Udsen har en håndfuld gyldne råd, som man kan følge i hverdagen, og på den måde mindske sit madspild: se rådene i faktaboksen.
- Mange råvarer kan man finde nye anvendelsesmetoder til. Pålæg kan eksempelvis bruges i en gryderet eller på en pizza. Kedelige tomater kan laves til sauce, bløde grøntsager kan kommes i en omelet eller i en bolledej. Der er mange muligheder, men man skal øve sig på at lave mad ud fra, hvad man har, siger Camilla Udsen.
Tørret pasta
I og med at der er tale om en tørvare, så kan den holde sig rigtig længe. Hvis den holdes tør, bliver den ikke på noget tidspunkt sundhedsskadelig. Der kan være en minimal ændring i smagen, men ellers holder den sig nærmest uendeligt.
Bouillonterninger
Har en meget lang holdbarhed på grund af sit høje indhold af salt, og fordi de er relativt tørre. De bliver ikke sundhedsskadelige, men vil på grund af sit indhold af fedt harskne med tiden. Lugt derfor til dem, hvis de er gået over holdbarhedsdatoen.
Kulør
Har i forvejen en meget lang holdbarhed. Da det bliver brugt i små mængder og kogt, så er der ikke nogen fare ved at bruge det, hvis datoen er overskredet.
Oliven
Der er stor forskel på, hvordan oliven er pakket. Generelt har oliven et højt saltindhold, og de fleste indeholder også konserveringsmidler hvilket sørger for at de kan holde sig længe før åbning. Efter åbning skal de på køl, og hvis de er i en dåse, skal de hældes over i noget andet. Hvis lagen er blevet grumset, kan det være fordi, der er bakterievækst i lagen.
Pesto
Kan holde sig i lang tid, når det er lukket, og hvor der ikke sker noget sundhedsskadeligt. Det er et produkt med meget fedt i, så det vil med tiden harske, og der vil derfor være en ændring i smagen. Hvis pestoen er blevet åbnet skal det i køleskabet, og det skal spises relativt hurtigt, da der nemt vokser skimmel på det.
Marmelade
Når det er uåbnet, bliver det ikke sundhedsskadeligt, og hvis det er produceret under korrekte forhold, så kan det sagtens holde sig længe efter holdbarhedsdatoen, men smagen kan ændre sig. Når det er åbnet, skal det stå i køleskabet, og man skal sørge for, at det ikke står for længe ude på bordet, og at man bruger en ren ske til at tage med. Man kan tydeligt se, hvis der vokser skimmel på overfladen, og da marmelade er et blødt produkt, kan skimmelsvampen nemt sprede sig i hele marmeladen. Men hvis du ikke kan se noget på overfalden, er der ikke noget at være nervøs for.
Remoulade og mayonnaise
Mange af dem indeholder konserveringsmiddel, og i uåbnet tilstand vil de holde i lang tid. Men da der er meget fedt i, så vil smagen ændre sig. Det smarte ved mange remoulader og mayonnaiser er, at de fås på tube, hvilket er en emballage, der hjælper på holdbarheden efter åbning. Hvis man er til de typer, der findes på pose eller glas, er holdbarheden noget lavere, men da der generelt er en del syre og salt i produkterne, så har de værste former for bakterier svære betingelser.
Rødbeder, rødkål eller asier
Der kan være forskel på, hvordan de er produceret, og hvor mange konserveringsstoffer de indeholder. Men typisk indeholder de meget syre og salt, hvilket betyder at de kan holde sig meget længe og ikke bliver sundhedsskadelige. Hvis lagen er blevet uklar, skal produktet kasseres.
Sild i lage
Smagen ændrer sig, hvis sildene har været åbne i længere tid i køleskabet, de bliver typisk uspiselige før de bliver sundhedsskadelige. Man bør lugte og smage på varen, og som med rødbederne se efter om lagen er blevet grumset.
Pålæg
Hvad angår kødpålæg skal man overholde sidste anvendelsesdato, og hvis pakken er blevet åbnet, skal man bruge sin lugtesans og synet. Skivet kødpålæg kan typisk holde sig 2-4 dage efter åbning. Lugter det surt, skal det smides ud, og er det slimet på overfladen, skal det smides ud. En hel spegepølse kan derimod holde sig i lang tid, hvis den er pakket ind i eksempelvis madpapir eller bagepapir. På den måde holdes den tør i køleskabet, og vil blot tørre langsomt ind.
Honning
I nogle tilfælde kan der vokse gærbakterier i honning, og derfor må man smage lidt på det. Smager det ikke normalt af honning, skal man ikke spise det.
Sennep
Kan holder sig længe uden at blive sundhedsskadeligt, det kan højst tørre lidt ind på overfladen. Sennep er ikke et særlig godt miljø for bakterievækst.
Tørret skinke
Tørrede skinker kan i forvejen være flere år gamle alt efter, hvordan de er blevet opbevaret. De må ikke blive fugtige, så kan der vokse bakterier på overfladen. Hvis det er skiveskåret skal det spises forholdsvist hurtigt.