Mad

Bitz: Du bliver ikke sundere af at droppe rødt kød

Danskerne spiser mindre kød og flere har kødfrie dage. Men mindre kød er ikke nødvendigvis lig med større sundhed, forklarer ernæringsekspert Christian Bitz.

For nylig viste en Gallup-undersøgelse, at danskerne spiser mindre kød end for to år siden, og 42 procent af de adspurgte svarer, at de har en eller flere kødfrie dage om ugen.

Årsagen til, at man vælger kødet fra, kan være fordi, man mener, at det gavner sundheden. Men ifølge Christian Bitz bliver man ikke nødvendigvis sundere af at droppe især det meget udskældte røde kød.

- Der er lavet tidligere undersøgelser, som viser, at der kan være en øget kræftrisiko, hvis man har et højt indtag af rødt kød. Det mener jeg, at der er kommet en del dokumentation for, ikke er tilfældet de sidste år.

- Jeg mener sagtens, at man kan spise rødt kød, dels også tilberedt kød (forarbejdet kød, red.) uden at være bekymret for at dratte om af kræft i morgen. Det er lidt en formiddagsavishistorie, at det her røde kød er meget skadeligt for os, siger han.

Se Christian Bitz fortælle om, hvor han har sine fakta fra, når han svarer på spørgsmål fra seerne i klippet øverst i artiklen.

Historier bygger på befolkningsundersøgelser

Som forbruger kan det være vanskeligt at finde hoved og hale i de mange historier, der skrives om, hvad man må og ikke må spise.

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, hvor 55.000 mennesker deltog, at der ikke er nogle sundhedsgavnlige gevinster ved at erstatte rødt kød med fisk. Kun hvis man erstatter med fed fisk, kan det hjælpe lidt på hjertekarsygdomme.

- Det er altså svært, og der kommer meget forskning i øjeblikket, siger Christian Bitz.

Han forklarer videre, at blandt andet frygten for det røde kød stammer fra verdenssundhedsorganisationen WHO, der bygger deres anbefalinger på befolkningsundersøgelser af ældre dato. Problemet med befolkningsundersøgelser kan være, at de som regel ikke kan sige noget konkret om årsagssammenhænge.

- Man ser, at de, der har spist meget rødt kød, også har en øget risiko for kræft. Det kunne også være, at de, der spiser meget rødt kød, også spiser meget sovs og er meget dårlige til at komme ud at løbe for eksempel, siger Christian Bitz.

Skærer ned på kødet for klimaets skyld

Spørger man Christian Bitz, om han har skåret ned for sit kødforbrug, er svaret ja, men ikke på grund af sundheden, fortæller han.

- Jeg har skruet en del ned for det, og det er netop på grund af dyrevelfærd, dyreetik og så er den altovervejende årsag – klimaet. Rødt kød, specielt fra oksekød, er en af de helt store syndere, når vi taler global opvarmning og klimaforandringer.

- Derfor har jeg for planetens sundhed, og ikke så meget for min egen sundhed, skåret gevaldigt ned på det røde kød. Jeg spiser det i mindre mængder, og jeg har også kødfrie dage. Jeg er ikke blevet vegetar, men jeg spiser langt flere grøntsager til dagligt og langt mindre kød, end jeg gjorde tidligere - men ikke for min egen skyld.

Indirekte sund af mindre rødt kød

Selvom der ikke er en direkte sammenhæng mellem egen sundhed og mindre rødt kød, kan det måske alligevel betale sig at ændre lidt på sine kødvaner.

Der kan nemlig være nogle indirekte sundhedsgavnlige følgevirkninger, forklare Christian Bitz.

- Indirekte kan man godt blive sundere, hvis man skærer de røde bøffer væk, måske netop fordi man spiser sundere. Ofte når man spiser fisk, vil man måske spise et andet tilbehør.

- Man skal måske begynde at opfatte kød lidt mere som tilbehør, skære lidt ned på det og begynde at spise andre kilder til proteiner. Det giver også mening sundhedsmæssigt, at vi spiser varieret. Men det bliver lidt frelst for nogle, når man taler kødfrie dage, og at man ikke må spise rødt kød, så hellere skære lidt ned.

Christian Bitz understreger, at den officielle anbefaling på maksimum 500 gram rødt kød om ugen er god, da man på den måde sikrer sig at få proteiner fra flere kilder. 

T2Toolbox embed