Mad

Christian Bitz revser danske børnefamilier: Mangler mod

En ny undersøgelse viser, at danske børnefamilier spiser langt færre grøntsager end de officielle kostråd anbefaler.

600 gram frugt og grønt.

Så meget anbefaler Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen, voksne og store børn spiser dagligt – 400 gram for mindre børn.

Men en ny undersøgelse fra Gartneribrugets Afsætningsudvalg (GAU) viser, at 81 procent af børnefamilierne, der har deltaget i undersøgelsen, spiser under halvdelen af den anbefalede daglige mængde.

Resultatet på undersøgelsen undrer Pernille Bech, der er marketingkoordinator for magasinet Sæson, et kampagneprojekt startet af GAU.

- Jeg vil ikke bruge ordet skræmmende, men det er alligevel utroligt i denne tid, med så meget fokus på, at man skal spise mere grønt og mindre kød, at det er så svært for mange mennesker at spise nok grønt.

- Der er mange kræfter, der gør en masse for at inspirere og motivere folk til at spise mere frugt og grønt, og mange af de tiltag har spillet fallit, siger hun til TV 2.

Kostråd er meget ambitiøse

Undersøgelsen viser, at børnefamilierne mener, det er vigtigt at få nok frugt og grøntsager dagligt, men de synes samtidig, at det er svært at leve op til kostrådenes anbefalinger.

Ifølge ernæringsekspert Christian Bitz er kostrådenes anbefalinger også meget ambitiøse, og derfor kan det være en udfordring at spise sig igennem de daglige 600 gram.

- Det er en stor mængde, man skal spise om dagen, så vi har et ret ambitiøst mål. Men det er også formålet, for det ville ikke være så motiverende, hvis alle i forvejen spiste den anbefalede mængde, siger han.

Han tilføjer, at 81 procent er et højt tal, men at de nyeste nationale kostundersøgelser viser, at danskerne generelt er blevet bedre til at spise nok frugt og grønt.

Ifølge Pernille Bech skal børnefamilierne blive bedre til at planlægge deres måltider, for mange bliver først inspireret til, hvad de skal servere til aftensmaden, når de står i supermarkedet.

- Alle vil servere sund mad til deres familier, vi skal ikke overbevise om, at det er vigtigt, de ved det allerede. Vi skal give dem tips og tricks til at vise, hvordan mindre kan gøre det. Det behøver ikke være så ambitiøst.

Helt konkret kunne der ligge små sedler ved siden af eksempelvis spidskålet i supermarkedet, med tre punkter der viser, hvordan man kan tilberede det og lignende, forklarer Pernille Bech videre.

Mangler mod – ikke inspiration

En del af børnefamilierne i undersøgelsen peger da også på, at de er udfordret af, der er mange grøntsager, de ikke kender, og ikke ved hvordan skal tilberedes. De mangler desuden ideer til at variere de grøntsager, de spiser i forvejen.

Men argumenterne har Christian Bitz dog lidt svært ved at forstå, han mener, det i bund og grund handler om noget helt andet, forklarer han.

- Man kan undres i en tid, hvor det aldrig har været nemmere at finde inspiration og opskrifter på nettet og i tv-programmer. Jeg tror, de savner mod til at lave grøntsager på en ny måde.

- Det er udfordrende for os forældre at få vores børn til at spise noget, der er mere kompliceret end spaghetti med kødsovs. Vi er presset på tid, og vi vil gerne have det hyggeligt med vores børn, i stedet for at tvinge broccoli i dem, det tager ligesom lidt af hyggen, siger han.

Undersøgelsen viser desuden, at grøntsagerne primært er noget børnefamilierne forbinder med aftenmåltidet, og i meget mindre grad noget man spiser til morgenmad og mellemmåltid.

Har man en ambition om at leve mere op til de officielle anbefalinger, foreslår Christian Bitz, at man netop tilføjer frugt og grønt til morgen- og mellemmåltiderne, en løsning Pernille Bech bakker op om.

- Mange tænker først grøntsager ind til aftensmaden, og så er 600 gram rigtig meget. Hvis ikke man starter med at tænke grøntsager ind fra i hvert fald mellemmåltidet af, kan det hurtigt blive en uoverskuelig mængde, og så er der mange, der giver op på forhånd, siger hun. 

De grønne genveje

 • Spiser du grønt til alle hovedmåltider og dem indimellem, bliver det nemmere at leve op til anbefalingerne. Her er 5 grønne genveje:
 • Morgenmad: Skær ekstra grønt, når du alligevel er i gang med madpakkerne. Pynt ostemaden med tomat og peberfrugt. Giv yoghurt, gryn og flakes følgeskab af friske bær og frugt i mundrette stykker. Det vækker appetitten og sikrer variation.
 • Mellemmåltid: Sørg for at have en ’knasekasse’ eller pose med friske, fingernemme grøntsagshapsere klar i køleskabet. Tag den med på arbejde eller på farten. Perfekt til den lille sult mellem hovedmåltiderne formiddag og eftermiddag. 
 • Frokost: Pynt smørrebrød med ekstra grønt og friske krydderurter. Det giver smag, farver og friskhed. Fyld sandwichen med sprøde, saftige spirer. Brug rester af salater og grøntsagsretter til en nem og lækker frokost. Og spis frugt til ’dessert’.
 • Aftensmad: Brug mere grønt og mindre kød i gryderetter, supper, tærter, burgere og på pizzaer. Søg inspiration til at tilberede de velkendte grøntsager på nye måder. Og sørg altid for at have friske grøntsager på bordet, som børnene nemt kan snuppe af.
 • Aftensnack: Spis frugt og bær til aftenkaffen og som guf foran fjernsynet. Nyd et flot fad med agurke- og gulerodsstænger med dip til som snack. Lav en dessertagtig råkost med nødder og lidt hakket chokolade

Kilde: Gartneribrugets Afsætningsudvalg

Fakta fra undersøgelsen

 • 81,1 procent af alle børnefamilier får under 50 procent af den anbefalede mængde frugt og grønt pr. dag.
 • 29 procent af de børnefamilier, som spiser under halvdelen af den anbefalede mængde frugt og grønt, mener, at det er svært at købe præcis den mængde, man skal bruge.
 • 57 procent af de børnefamilier, som spiser under halvdelen af den anbefalede mængde frugt og grønt, svarer, at de mangler ideer til at variere de grøntsager, de normalt spiser.
 • 44,9 procent af børnefamiliernes dagligvarekurve indeholder frugt og grønt.
 • 37 procent af de børnefamilier, som spiser under halvdelen af den anbefalede mængde frugt og grønt, svarer, at der er mange grøntsager, som de ikke kender og ikke ved, hvordan man tilbereder.
 • 58 procent af de børnefamilierne bliver inspireret til opskrifter i kogebøger, mens 50 procent finder inspiration i butikkernes frugt- og grøntafdelinger.
 • Gartneribrugets Afsætningsudvalg er en administrationsenhed, som har til formål at styrke frugt- og gartneribrugets udviklingsmuligheder og konkurrenceevne.
 • Undersøgelsen er udarbejdet fra december 2015 til marts 2016
 • Det er analysevirksomheden GfK der har foretaget undersøgelsen for Gartneribrugets Afsætningsudvalg, hvor 87 procent af de adspurgte har svaret
 • 3.000 husstande er med i GfK panelet. De vejes til et ’minidanmark’ på en række demografiske faktorer, som gør panelet repræsentativt. De indrapporterer ugentligt deres dagligvareindkøb. Hvilket resulterer i over 450.000 indkøbsture i GfK panelet pr. år
 • Frugt og grønt inkluderer i undersøgelsen alt frugt og grønt, samt frostgrønt, eksklusiv kartofler.