Mad

Sådan vælger du den rigtige øl til maden

Ny bog guider til, hvordan man vælger den rigtige øl til maden. Få de hurtige tips her i artiklen.

Som den eneste restaurant i verden med en stjerne i Michelin-guiden serverer Luksus i New York kun øl til maden.

Personerne bag restauranten, kok Daniel Burns og ølbrygger Jeppe Jarnit-Bjergsø, har netop udgivet kogebogen ”Food and Beer” skrevet i samarbejde med journalisten Joshua David Stein.

Bogen henvender sig til madinteresserede med mod på at lære om, hvordan øl og mad passer sammen.

Den er med forord af Nomas René Redzepi, og herefter får man historien bag, hvordan en canadisk kok og en dansk ølbrygger fandt sammen i New York.

Resten af bogen giver en fyldig gennemgang af og opdeling af øl i overordnet smage, samt en lang række opskrifter af Richard Burns med tips fra Jeppe Jarnit-Bjergsø til hvilke øl, der passer til opskrifterne.

I listen længere nede i artiklen finder du de hurtige tips til, hvordan du selv kommer i gang med at sammensætte mad og øl derhjemme. 

Alle har ret til en øl-pairing

- Det er ikke fordi, vi ikke kan lide vin, men vi vil gerne ændre den måde, man ser på øl og fine dining, svarer Jeppe Jarnit-Bjergsø, da TV 2 spørger, hvorfor der er behov for en bog om sammensætning af mad og øl.

Han forklarer, at der efterhånden er så meget øl på markedet af en kvalitet, der sagtens kan matche finere madlavning, og det er hans store ønske, at man en dag kan bestille øl-pairing, når man går på restaurant. Altså at maden og øllen passer sammen, som man kender det fra vinens verden. 

- Vi har bevist, at man kan komme langt med øl alene, siger han med henvisning til Michelin-stjernen på Luksus.

- Der er også mange, der efterhånden har øl i deres vin-menu, men det skal være sådan, at hvis man vil drikke øl til maden, kan man få muligheden, fortsætter han.

Derfor kan øl have det svært på restauranter

Den helt store udfordring, for at øl kan klare sig på restauranter, er, ifølge Jeppe Jarnit-Bjergsø, at der sker en holdningsændring i forhold til, hvad øl må koste.

Det kan nemlig være svært at tage de priser, der skal til, for at have en øl-menu på kortet, forklarer han.

- Som restauratør kan man sagtens gange prisen på vin med fem, men gør man det samme med øl, undrer folk sig, det er jo bare øl. Det, tror jeg, afholder mange restauranter fra at have øl på kortet. Øl er historisk billigt, det er folk vant til.

- Men vi har eksempelvis en øl på vores kort i øjeblikket, der har ligget tre år på fad med et kilo bær per liter. Det er bekostelig øl at lave, og det skal folk vænne sig til, siger Jeppe Jarnit-Bjergsø.

Han oplever dog, at der er ved at ske en holdningsændring, da folk ikke længere taler så meget om priserne på øllet, han serverer på Luksus og Tørst i New York.

Er man nybegynder udi at parre øl med mad, kan man hurtigt blive tabt i humlesorter, ristningsgrader af malt og meget andet. Her er imidlertid tre lette tips, man bør begynde med, ifølge Jeppe Jarnit-Bjergsø.

T2Toolbox embed