Mad

Lavet af fiskeindvolde: Original ketchup har intet med tomat at gøre

Her får du lidt sjov viden om ketchup, du kan underholde med til næste grillaften.

Der er milevidt fra den ketchup, vi kender i dag, til den ketchup, der har lagt navn til det populære kondiment.

I daglig tale er de færreste ikke i tvivl om, hvad der menes, når de bliver spurgt, om de vil have ketchup.

Men der er en god grund til, at det egentlig hedder tomatketchup. For sagde du 'ja' til at få ketchup til pomfritterne for et par hundrede år siden, var du sandsynligvis blevet meget slemt skuffet.

Stammer fra orienten

Ketchup har sine dybe rødder i orienten, og selve ordet ketchup stammer fra enten det kinesiske ord kêtsiap, eller det malaysiske kecap, der betyder sojasauce.

Ifølge en video fra Great Big History var den originale kinesiske opskrift på ketchup lavet af fiskeindvolde og salt, som fik lov at fermentere i en lukket beholder i den varme sol.

Det var hollandske handelsrejsende, der importerede både ordet og saucen til Europa, og lidt interessant er det, at indholdet faktisk har ændret sig langt mere end navnet.

Ketchup i alle former og farver

I dag kender vi nærmest udelukkende ketchup som en tomatbaseret blanding, der smager sødt og syrligt. Men der har været mange versioner af ketchup i tidligere tider.

De havde alle det tilfælles, at de var salte i smagen, var meget koncentrerede og kunne opbevares i længere tid uden at blive fordærvede.

Der fandtes eksempelvis svampeketchup i England, der menes at være deres første bud på en ketchup. Den opstod sandsynligvis af, at folk syltede svampe, som de brugte i madlavningen.

Hvor englænderne kun brugte selve de syltede svampe til at begynde med, blev også lagen populær senere.

Med tiden kom der citronketchup, svampeketchup, valnøddeketchup, østersketchup, muslingeketchup, Windermere ketchup, der lavet på svampe og peberrod, Poulac ketchup lavet på hyldebær, Wolfram ketchup med øl og ansjoser og mange flere.

Ketchup er altså et vidt begreb, og med det in mente, er der vel egentlig ikke nogen grænse for, hvad man kan blande sammen og kalde ketchup?

Heinz sætter standarden

Når nu ketchup, altså som vi kender det i dag, siges at være en amerikansk opfindelse, er det trods ketchuppens lange historie sandsynligvis ikke helt ved siden af.

De første udgivne opskrifter på tomatbaseret ketchup stammer fra begyndelsen af 1800-tallet og er skrevet af en amerikansk forsker ved navn James Mease.

Flere versioner af tomatketchup så i løbet af århundredet dagens lys, stadig med en rest af sit kinesiske ophav i sig, da ansjoser var en yndet ingrediens i tomatketchuppen.

I 1882 tog Henry J. Heinz patent på sin ketchupflaske, og i 1896 erklærede The New York Tribune, at ketchup var Amerikas nationale kondiment.

Ketchup var forandret for altid.