Mad

Er kamelmælk det nye superfood? Nu fås det i Danmark

Den har efterhånden været undervejs i noget tid, men nu er kamelmælken kommet til landet.

Skal det være en almindelig, skinny eller kamel-latte?

Sådan et spørgsmål kan man sagtens forestille sig at blive stillet i en snublende nær fremtid, når café latte-lysten skal stilles på den lokale kaffebar.

Kamelmælken er kommet til Danmark og forhandles allerede i flere butikker i København, men er også meget snart på vej til Aarhus.

Det fortæller 31-årige iværksætter Pernille Lykke til TV 2. Hun har sikret sig eneretten på import af kamelmælk til Danmark fra den eneste EU-godkendte kamelfarm i Dubai, der har lidt over 4000 kameler.

Vi testede de forskellige kamelmælksprodukter på redaktionen. Se kommentarerne i faktaboksen, og klippet med redaktionens reaktion på kamelmælk med safran og dadel længere nede i artiklen.

Kræftsyg far inspirerer

Der findes mange artikler på nettet om kamelmælkens sundhedsfremmende egenskaber, og det var i forbindelse med faderens kræftsygdom, at Pernille Lykke faldt over kamelmælken.

- Vi søgte efter ting på nettet, der kunne hjælpe, og kamelmælk blev ved med at dukke op som middel mod kræft. Det kan ikke kurere kræft, men vi syntes kamelmælk lød sjovt, og vi grinte lidt af det sammen.

- Min far pressede på for, at jeg skulle gøre en forretning ud af det, og min far er årsagen til, at jeg kæmper for, at det skal lykkes, siger hun.

Da Pernille Lykkes far tabte kampen mod kræften, satsede hun alt. Hun solgte sin foodtruck for at finansiere rejsen til Dubai. Her fik hun en aftale i hus og kan nu ved siden af sit fuldtidsarbejde efterleve faderens ønske om at sælge kamelmælk i Danmark, fortæller hun.

Udråbt til ny superfood

Kamelmælk har de seneste år været i fremgang i USA og England, og fortalere for mælketypen hævder, at den er sundere end komælk, da den især indeholder langt mere C-vitamin, jern og umættede fedtsyrer.

Derudover er der store forskelle på fedt- og proteinsammensætningen i kamelmælk sammenlignet med komælk, hvilket blandt andet betyder at mange mælkeallergikere sandsynligvis kan drikke mælken.

Kamelmælk er sat i forbindelse med at kurere en række lidelser og sygdomme, men da det stadig er så nyt på vores breddegrader, mangler påstandene om de sundhedsgavnlige effekter videnskabelig underbygning.

Dyr mælk sælges som kosttilskud

Det er de sundhedsfremmende egenskaber, der bliver slået på i markedsføringen af kamelmælk i Danmark. Og med en vejledende udsalgspris på 140 kroner literen, skal det også kunne noget mere for at konkurrere med komælk.

- Man skal se det som et kosttilskud, siger Pernille Lykke, der gerne indrømmer, at det er en pebret pris for mælk.

- Det er et dyrt produkt. Der er grund til, at man kalder det de gyldne dråber, men det skyldes, at en kamel kun leverer fem-seks liter mælk om dagen, hvor en malkeko til sammenligning giver 30-40 liter mælk, siger hun.

Udover at drikke mælken rent som kosttilskud, er Pernille Lykke i gang med at finde metoder til, hvordan man ellers kan udnytte kamelmælken.

Hun har derfor allieret sig med blandt andet Jesper Marcussen som kreativ sparringspartner, der sammen med Rasmus Oubæk står bag nogle af landets mest populære restauranter - eksempelvis Retour Steak.

Professor synes kamelmælk er interessant

Hvor meget eller hvor lidt kamelmælken er bedre end komælk kan indtil videre være svært at give et fyldestgørende svar på.

Professor fra DTU Fødevareinstituttet Egon Bech Hansen, der de seneste år har været beskæftiget med at fremme kvaliteten af kamelmælksproduktionen i Etiopien, har set kamelmælk nærmere i krogene.

Han forklarer, at der er mange interessante ting ved kamelmælk, som dog mangler at blive ordentligt belyst af videnskaben, før man kan sige noget afgørende om mælkens superfood-egenskaber.

Begejstret for projektet

Han forklarer, at det tyder på, de fleste folk med mælkeallergi kan drikke kamelmælk uden problemer. Der er også flere, der hævder, at mælken er bedre for diabetikere.

- I starten var jeg lidt overlegen og afviste det, men efterhånden som jeg har læst mere om det, er jeg blevet interesseret i at sætte nogle studier op og har lige nu en bachelorstuderende, der arbejder med det aspekt. Indtil videre viser vores analyse dog, at kamelmælk og komælk ligger på samme niveau, siger han og fortsætter:

- Mange af de her ting er interessante. Kommer de gode egenskaber med én bestemt kamelrace, selve mælken, eller det foder de har fået? Det mangler blandt andet at blive belyst ordentligt. Jeg er meget begejstret for det her projekt.  At finde uudnyttede potentialer for Afrika er spændende, men jeg kan ikke sælge bjørnen, før skindet er solgt, siger han.

Redaktionens bedømmelse af kamelmælk

Redaktionen har smagt de forskellige kamelmælksprodukter, der nu kan købes herhjemme, og her er vores uvidenskabelige bedømmelse:

  • Camelicious Naturel:

Der var bred enighed om, at denne type ikke er noget hit. Den havde en del mere smag end almindelig komælk og ledte tankerne hen på hø og grillet lammefedt.

- Den smager lidt ligesomsom at slikke på en kamelpukkel, lød en af kommentarerne.

  • Camelicious Dadel:

Denne version var alle rigtig begejstrede for. Den var sød, og smagte nærmest karamelagtig. Som en af dem der smagte på dadelmælken illustrerede det:

- Den smager helt sikkert som resten af mælken, der er tilbage, når man har spist alle sine Kellogs Frosties.

  • Camelicious Safran:

Hvis man skal sige en god ting om denne mælk, er det, at den smagte af rigtig safran. Men man skal nok virkelig kunne lide safran, for at ville læske sig med den. Som en fra smagspanelet udtrykte det:

- Hvis Arla overvejer at lave den her, så skal de lade være.

  • Camelicious Laban (drikkeyoghurt):

Denne drikkeyoghurt delte panelet, nogle kunne bestemt ikke lide den, andre kunne godt lide den, hvilket disse to citater underbygger:

- Den er god. Den smager lidt ligesom de der drikkeyoghurter, man får hos shawarmamanden.

- Smager lidt som mælk, der har stået i et lunkent køleskab lidt for længe.

  • Camelicious Jordbær:

Endnu en variant af kamelmælk som delte vandene. Der var flere, der syntes, den var udmærket, hvor andre fandt den for syntetisk med smag af vitaminpille til børn.

- Smager og lugter syntetisk, men bagved gemmer pukkelsmagen sig og kommer snigende, lød en kommentar ved bordet.

  • Camelicious Chokolade:

Skal man kåre en vinder, bliver det nok kamelmælk med chokolade, selvom det er et meget tæt løb mellem chokolade og dadel.

- Det smager ligesom det sidste, der er tilbage i glasset, når man har lavet Oboy, og det ikke er rørt ordenligt ud. Det er lækkert, lød det begejstret fra en af testpersonerne.