Mad

Her er cheeseburgeren, du er nødt til at prøve

Vær med på cheeseburgermoden hjemme i haven. Kokken Henrik Jyrk viser dig hvordan.

Hvordan laver man den bedste cheeseburger?

Det svarer lidt til at spørge om, hvilket Beatles-nummer der er det bedste? Hvilket politisk parti man bør stemme på? Eller om der er et liv efter døden?

Det er alle spørgsmål, der glimrer ved at være umulige at svare korrekt på, men som mange mennesker ikke desto mindre har exceptionelt stærke holdninger til.

Sammen med Henrik Jyrk, der er køkkenchef, medejer af restaurant Kul i København og vinder af Sol over Gudhjem 2016, har vi vovet pelsen og giver her et stærkt bud på en super lækker cheeseburger.

Henrik Jyrk viser dig, hvordan du tilbereder cheeseburgeren i klippet. Han har tidligere boet og arbejdet i USA i nogle år, og opskriften er inspireret herfra.

I opskriften skal der bruges hjemmebagte boller, men du kan også vælge at købe nogle, der minder om dem. Bare husk tricket, at de skal have smeltet smør, inden de kommer på grillen.

Hele hemmeligheden bag en god cheeseburger er, at den består af få ingredienser, og at hver ingrediens er af en ordentlig kvalitet. Ifølge Henrik Jyrk skal en hamburger eller cheeseburger være helt simpel, og den skal kunne spises med én hånd.

Hamburgeren er vendt tilbage til rødderne

En burger er som bekendt ikke bare en burger. Den findes i alverdens afskygninger.

Men forsøger man at komme den originale version lidt nærmere ved at grave i annalerne, finder man en evolutionshistorie uden sit lige.

Burgeren har toppet evolutionskurven, og nogle vil måske mene, at det ikke var noget kønt syn, da den rigtigt foldede sig ud, utøjlet og prætentiøs. 

Efter et par årtier med cafeburgere på størrelse med lokumsbrædder, plastret til med alt lige fra rucolasalat til honningristede svampe, soltørrede tomater og mange andre obskure kombinationer, serveret i en bolle der skal bruges trykluftbor til at penetrere, lader det til, at man er ved at vende tilbage til udgangspunktet.

Burgerbiksene, der lige nu nyder folkets gunst, i eksempelvis Aarhus og København, lader til at fokusere på at lave simple burgere af gode råvarer.

Bøf a la Hamburg

Kort fortalt menes hamburgeren at stamme fra 1800-tallet. Navnet har sin åbenlyse oprindelse fra Hamburg i Tyskland, der på den tid var berygtet for at lave gode bøffer.

Tyske immigranter tog deres bøffer med til USA, og i 1834 kunne man for eksempel få en Hamburgsteak af hakket kød på restaurant Delmonico’s i New York. Andre restauranter kunne finde på at have en bøf a la Hamburg.

Hvordan kødet endte imellem to skiver brød skyldtes formentlig, at der i slutningen af 1800-tallet dukkede flere madvogne op i de store byer på østkysten, og her var kød imellem brød en praktisk ret at servere.

Hamburgerens udbredelse og popularitet lader for alvor til at tage fart efter verdensudstillingen i St. Louis i 1904, hvor den er at finde på udstillingen.

Da burgerkæden White Castle åbnede deres første restaurant i 1920, blev begrebet ”slider” introduceret, da burgeren var meget nem at spise.

Grundstenene til hamburgeren var lagt. En bøf af hakket oksekød, løg og pickles serveret i en blød bolle med ketchup og sennep. Kun akkurat så stor, at den kan spises med kun én hånd.