Mad

LISTE: Det vil børn have med på madpakken, hvis de selv kan vælge

"Få inspiration til madpakken i august måned med Go' madpakke i Go' morgen Danmark"

Der er en helt bestemt ting, der er et hit i børnenes madpakke. Den er, lidt overraskende måske, slet ikke så tosset at give sit barn med, hvis man spørger en børnediætist.

Efter en dejlig lang sommerpause er det nu blevet tid til at smøre madpakker igen.

De små symboler på forældres kærlighed og omsorg bliver omhyggeligt pakket og lagt klar til at komme i taskerne, så børnene har noget at stå imod med på en lang skoledag.

Når det gælder madpakken, er en af de største bekymringer, man kan have som forældre, om den nu også bliver spist op.

En smutvej til rendyrket madpakkesucces, hvor maden havner i maven og ikke skraldespanden, er selvfølgelig at give børnene deres yndlingsmad med.

Her er børnenes klare favorit

Som listen herunder viser, er det ikke altid den bedste ide at efterleve alle børnenes ønsker. Men der er dog visse ting, der kan overraske, og det gør netop topfavoritten.

I en undersøgelse fra analysehuset AIM Create har 232 børn svaret på, hvad de helst ville have i madpakken, og næsten halvdelen svarede, at de ville have pizza eller pizzasnegle med.

Normalt er det nok noget, mange vil forbinde med junkfood og derfor være lidt betænkelig ved at pakke i madkassen.

Men spørger man Trine Klindt, der er børnediætist og næstformand i Foreningen af Kliniske Diætister, er pizzasneglen slet ikke så tosset.

Flere gode ting ved pizzasneglen

På en pizzasnegl er der flere gode ting som eksempelvis tomater, lidt løg i tomatsovsen, og så bruges der ofte urter.

- Som udgangspunkt synes jeg, at en pizzasnegl er god at give med i madpakken. Den er praktisk, og den bliver spist op, hvilket er det vigtigste ved ting i en madpakke – at de bliver spist. Derudover kan du variere pizzasnegle med mange ingredienser, siger hun.

Trine Klindt foreslår at bruge groft mel, undgå pepperoni, der er fyldt med mættet fedt og i stedet bruge skinke eller kylling.  Derudover kan man også bruge en lang række grøntsager til pizzasnegle.

- Men en pizzasnegl kan ikke stå alene i madpakken. Det kan en rugbrødsmad jo heller ikke, der skal frugt og grønt til.

Det er dog ikke alle børnenes favoritter, som Trine Klindt er ligeså positivt stemt overfor som pizzasneglen. Allerede på plads nummer tre går det galt. Se hvorfor i nedenstående liste over børnenes favoritter og nogle af Trine Klindts kommentarer hertil.

T2Toolbox embed

Madpakker i de danske børns skoletasker

Beskrivelse af undersøgelsen:

Analysehuset AIM Create har gennemført en større undersøgelse af skolebørnenes madpakker. Undersøgelsens formål var at se nærmere på, hvordan børnenes madpakker har ændret sig, siden skolereformen blev indført. Men derudover giver den et indblik i både forældrenes og børnenes vaner, adfærd og forbrugsmønstre i forhold til børnenes madpakker.

Fakta om undersøgelsen:

  • Der er gennemført 804 onlineinterviews i uge 10-13, 2016
  • Målgruppen for undersøgelsen er forældre med børn i den danske folkeskole, som mindst månedligt smører madpakke til deres børn.
  • Denne målgruppe udgør mere end 80% af forældrene med børn i den danske folkeskole. 
  • For den resterende gruppe (de ca. 20%) smører enten ægtefællen/partneren eller barnet selv madpakke, eller også har barnet slet ikke madpakke med.
  • Onlineinterviewene er gennemført via et online panel.
  • Spørgeskemaet er sendt repræsentativt ud til danskere med børn – og efterfølgende er målgruppen til undersøgelsen blevet udvalgt.