Mad

Dypper du chips to gange? Det kan være en bakteriebombe

Du risikerer at blive syg, hvis du deler dip-skål med en såkaldt 'dobbelt-dypper'. Tænk over hygiejnen, lyder rådet fra dansk ekspert.

Måske har du selv dyppet din chip to gange i dippen. Eller givet den sidste halvdel af en pomfrit en tur rundt i en fælles ketchup - men hvis du har det, så kan du samtidig også have skabt en sand bakteriebombe for andre.

Det viser amerikansk forskning ifølge Harvard Health Publications, der i anledning af sommerens mange fester har taget 'problemet' op.

- Forskning viser, at en person, der er syg, kan sprede en sygdom ved at 'dobbeltdyppe', siger læge og redaktør på Harvards videnskabelige magasin Healthbeat, Robert Shmerling, til The Independent.

Influenza og tuberkulose 

Han hæfter sig ved, at flere bakterier og virusser kan få love at leve videre, og for bakteriernes vedkommende måske endda udvikle sig i dippen. Og dermed kan sygdomme som influenza, tuberkulose og lignende blive overført til andre mennesker, hvis den person, der har 'dobbeldyppet', har haft en sygdomsfremkaldende virus eller bakterie i munden.

Men er det så noget, du rent faktisk bør bekymre dig om? Ikke meget, men ja - risikoen kommer man ikke udenom, siger Lisbeth Truelstrup Hansen, professor i mikrobiologi ved DTU Fødevareinstituttet.

- Der er noget om snakken, og derfor skal man altid bruge sin sunde fornuft. Dobbeltdyp svarer jo i princippet til, at man kysser folk til festen. Der er også en smitterisiko, siger Lisbeth Truelstrup Hansen, der dog understreger, at smitte-risikoen er lille.

Faktisk er der større sandsynlighed for at blive smittet, når folk hoster eller nyser. Men det betyder jo ikke, at man ikke skal tage sine forholdsregler med dip - eksempelvis ved lige at vende chippen eller guleroden om, inden man dypper anden gang.

Salsa er både den værste og bedste

I forskernes undersøgelse af 'dobbeldyp' testede de forskellige former for dip: salsa, chokolade og ostedip. Og her viste salsaen sig at indeholde flere bakterier efter dyp nummer to end chokolade og ost. 

Det er efterfølgende blevet forklaret med, at salsaen er tyndere, og derfor kan der lettere dryppe noget, du allerede har haft i munden, tilbage i skålen ved andet dyb.

Bakterieindholdet ved netop denne dip formerede sig dog ikke på samme måde som i de to andre. Salsa er nemlig en sur dip med en pH-værdi på 4, som derfor med tiden dræber bakterierne, mens de i chokolade- og ostedip har bedre overlevelsesmuligheder.

- Man kan dermed konkludere, at hvis bakterier fra munden havner i dippen, så kan de overleve, formere sig og udgøre en risiko for at blive syg - men dette vil afhænge af levnedsmidlet, temperatur og tid, siger Lisbeth Truelstrup Hansen og tilføjer:

- Så det er klart, hvis noget eksempelvis står fremme ved en buffet i lang tid, så kan bakterierne vokse til et stort antal. Men man må understrege, at risikoen for at blive syg ikke er særlig stor.