Her skal du IKKE stille din mælk i køleskabet

Mælken skal da stå i køleskabslågen, vil de fleste nok mene – men det er langt fra den bedste løsning.

Den firkantede mælkekarton er nærmest som skabt til køleskabslågen, hvor mange danskere derfor også vælger at placere den. Men det er faktisk helt forkert.

Mælk er nemlig følsom overfor temperaturudsving og opbevaring sammen med andre fødevarer. Og på grund af førstnævnte er køleskabslågen bestemt ikke den bedste placering.

Det forklarer Jesper Skovlund, PR-ansvarlig i Arla Danmark.

- Vores undersøgelser siger, at mælk skal stå der, hvor temperaturen er lavest og stabil. Derfor er lågen et dårligt sted, fordi temperaturen påvirkes, når køleskabsdøren åbnes og lukkes, siger Jesper Skovlund.

Find den koldeste hylde

Ifølge ham er den optimale temperatur for mælk fem grader og derunder. Derfor vil den midterste eller nederste hylde oftest være den bedste placering - alt efter køleskab. Ryger temperaturen op på mere end de fem grader, vil det nemlig gå udover holdbarheden.

- En tommelfingerregel er, at for hver grad mælken er højere end fem grader, der falder holdbarheden en dag, siger Jesper Skovlund.

Køleskabets koldeste hylde kan dog variere fra køleskab til køleskab. Har man et køleskab med blæser, vil temperaturen ofte være ens på alle hylder, mens det i køleskabe uden vil være varmest foroven og køligst forneden.

Så for at få det helt rigtige svar, der passer på netop dit køleskab, må du selv have fat i termometeret.

Se i faktaboksen, hvordan du måler køleskabets temperatur.

Men lågen er jo som skabt til mælken?

Nu vil anbefalingen fra Arla måske undre nogen. For hvorfor passer en mælkekarton perfekt ned i lågen, hvis den alligevel ikke skal stå der?

Det har TV 2 spurgt det danske hårde-hvidevare-firma Gram om.

Her lyder anbefalingen, at man bør opbevare mælken på den koldeste hylde – eller i lågen.

- Vil man opbevare mælk optimalt, skal man følge Arlas anbefalinger med den koldeste hylde. Men hvis man undgår at holde køleskabsdøren åben længe og ikke åbner den meget ofte, så kan man også godt have mælken i lågen, siger brand og marketing-manager i GRAM, Helle Damgaard.

Hun forklarer, at køleskabe er indrettet med plads til mælk i lågen af funktionelle årsager.

- Det er en afvejning af, hvad der er det mest hensigtsmæssige og brugervenlige. Mange synes, det er træls, hvis en mælkekarton skal ligge ned, siger hun.

Bliver jeg syg af mælk fra lågen?

Men hvad sker der egentlig med mælk, der har været opbevaret for varmt? Og bliver man syg af at drikke det?

Ifølge lektor og fødevareekspert Michael René fra Professionshøjskolen Metropol, så vil der udvikles bakterier i mælken, som før eller senere vil gøre mælken sur.

- Drikker man sur mælk, så kan man i værste fald opleve opkast og dårlig mave. Det gode ved mælk er dog, at man ofte kan både se og lugte, når den skal smides ud, siger Michael René.

Han vurderer dog ikke, at risikoen for at blive syg vil være særlig stor, bare fordi man stiller mælken i køleskabslågen, men det er altid en god idé at have et kritisk blik på mælkens kvalitet.

- Temperaturen i lågen vil stige, hvis den er åben for længe, og mælk skal stå, hvor det er køligst. Så man skal selvfølgelig være påpasselig, siger han.

Væk fra citrusfrugter og selleri

Flytter du mælken til en køleskabshylde, bør du dog være opmærksom på, hvilke andre varer der placeres ved siden af mælken.

Stærkt lugtende madvarer som eksempelvis citrusfrugter, løg, selleri, porrer og jordbær kan nemlig, ifølge Arla, påvirke og smitte af på mælken, så den smager, som om der er blandet et rengøringsmiddel i. Også selvom mælken ikke er åben.

Det skyldes, at mælkekartonen er fremstillet af et materiale, der er væsketæt, men ikke fuldstændig tæt for gennemtræning af luft. Aromaer fra andre madvarer kan derfor trænge igennem, hvis de er for tæt på.

Sådan tjekker du temperaturen i dit køleskab

  • Stil et glas med vand på den pågældende hylde i køleskabet, sæt et termometer deri og tjek temperaturen et døgns tid efter.
  • Den anbefalede temperatur i et køleskab ligger på mellem + 3-5 °C.
  • Selvom køleskabets termometer viser fem grader, kan det let være flere grader varmere.Og det nedsætter holdbarheden på flere fødevarer.
  • Temperaturen må ikke komme under 0 °C, da ikke alle fødevarer kan holde til at blive opbevaret ved så lave temperaturer.