Mad

Den store guide: Her skal dine fødevarer stå i køleskabet

Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvordan dine fødevarer står i køleskabet. Se her, hvordan du redder dem med korrekt opbevaring.

Måske har du allerede styr på, hvilke varer der skal i køleskabet - men er du også klar over, hvor de skal stå, så de holder sig bedst muligt?

Eksempelvis bør du ikke placere din mælk i køleskabslågen. Råt kød, fisk og fjerkræ bør ligge på den nederste hylde - og grøntsager og frugt kan med fordel holdes adskilt, hvis du har to grøntsagsskuffer.

- Man vinder meget ved at organisere sit køleskab rigtigt. Det bedste er, hvis man kan holde de forskellige fødevaregrupper adskilt, så bakterier ikke kan flytte sig fra en slags til en anden, forklarer lektor og fødevareekspert Michael René fra Professionshøjskolen Metropol.

Sådan organiserer du dit køleskab optimalt

Langt de fleste fødevarer skal efter åbning på køl, men der kan være stor forskel på, hvor de opbevares bedst i køleskabet.

TV 2 har derfor samlet en række gode råd og anbefalinger. Klik på de forskellige punkter i billedet herunder og få svaret på, hvorfor mælk ikke må ligge ved siden af citrusfrugter, eller hvorfor gulerødder og æbler bør holdes adskilt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Effekt på holdbarheden

Han forklarer samtidig, at holdbarhedsmærkningen på produkterne mister sin betydning, hvis man som forbruger undlader at opbevare varen efter anbefalingerne. Derfor bør man altid køre direkte hjem med varerne, når man har handlet og stille dem på køl ved den anbefalede temperatur på emballagen.

Varer, der ifølge producenten har godt at stå særligt køligt, bør stå på de nederste hylder, hvor der oftest er køligst. 

Køleskabets koldeste hylde kan dog variere fra køleskab til køleskab. Har man et køleskab med blæser, vil temperaturen ofte være ens på alle hylder, mens det i køleskabe uden vil være varmest foroven og køligst forneden.

For at få det helt rigtige svar må man derfor selv have fat i termometeret. Se i faktaboksen, hvordan du måler temperaturen i køleskabet.

Put madrester i bokse og hold en stabil temperatur

Ifølge Michael René har de fleste fødevarer bedst af at blive opbevaret ved konstante temperaturer. Derfor skal pålæg og mælk helst ikke stå i flere timer inde på bordet, og man bør undgå at åbne køleskabet alt for meget og i alt for lang tid i løbet af dagen. 

Samtidig er det en god idé at pakke madrester ned i lufttætte bokse.

- Hvis man sørger for at emballere sine rester, undgår man, at der kommer bakterier fra en anden fødevarer, siger Michael René, der også peger på, at man med jævne mellemrum skal sørge for at rengøre sit køleskab.

Kilder til grafik: Fødevarestyrelsen, hygiejne- og fødevareekspert Michael René. Arla, Alt om Kost, TÆNK, GRAM.

Sådan tjekker du temperaturen i dit køleskab

  • Stil et glas med vand på den pågældende hylde i køleskabet, sæt et termometer deri og tjek temperaturen et døgns tid efter.
  • Den anbefalede temperatur i et køleskab ligger på mellem + 3-5 °C.
  • Selvom køleskabets termometer viser fem grader, kan det let være flere grader varmere.Og det nedsætter holdbarheden på flere fødevarer.
  • Temperaturen må ikke komme under 0 °C, da ikke alle fødevarer kan holde til at blive opbevaret ved så lave temperaturer.