Mad

Derfor er det kun i Danmark man sætter sine æg på køl

Æg er altid på køl i danske supermarkeder. Men skal de egentlig også være i køleskabet derhjemme - eller er køkkenbordet lige så fint?

Køber man æg i lande som Spanien, England eller Tyskland, står de oftest på de almindelige varehylder i supermarkedet - og ikke i kølemontre som i Danmark. Men er det så bare hysteri, at vi sætter dem på køl herhjemme? 

Det mener mange danskere, der i sidste uge røg til tasterne, da TV 2 publicerede en artikel med gode råd til opbevaring af fødevarer. Her blev der henvist til Fødevarestyrelsens råd om at opbevare æg på køl (ved cirka fem grader, men under 12) - og det har i den grad skabt debat.

- Danmark udviser her misforstået hensyn og er det eneste land, hvor æggene er på køl - og det er helt håbløst, skriver Heidi Beckmann.

- Er det ikke lidt hysteri nu, hvor æggene i supermarkeder sydpå f.eks. Grækenland og Mallorca står ude i forretningen og ikke på køl!, lyder det fra Bodil Bay.

Hvorfor skal de på køl i Danmark?

Danmark er da også det eneste land i Europa, der har regler for, at fødevarevirksomheder skal opbevare æg ved en temperatur på højst 12 grader. Og hvorfor så egentlig det? Det har TV 2 søgt svar på.

- Når vi siger, at æg skal opbevares ved maks 12 grader i butikker og andre fødevarevirksomheder, så er det, fordi det giver en bedre fødevaresikkerhed. Selvom der i dag er en meget lav risiko for salmonella i danske æg, så er det en risiko, som man skal tage alvorligt, forklarer dyrlæge Cristina Galliano fra Fødevarerstyrelsen afdeling ’Foder og Fødevaresikkerhed’.

Hun henviser til en rapport fra Den Europæiske Fødevareautoritet, EFSA, der tidligere har konkluderet, at salmonella kan formere sig lettere, når temperaturen og opbevaringstiden stiger. 

- Vi har i Danmark et finmasket testprogram, men det er jo ikke hvert eneste æg, der bliver testet. Så der kan jo slippe noget igennem - og skulle det ske, så mindskes risikoen ved at sætte æggene på køl. Du kan kalde det at gå med livrem og seler, men hvis uheldet er ude, ved vi at der er stor risiko for, at folk bliver syge, siger Cristina Galliano.

Herunder kan du se TV 2 samlede guide til, hvordan du bør placere dine fødevarer i køleskabet. Artiklen fortsætter under billedet.

Fødevareekspert: Det er tåbeligt ikke at gøre

Spørger man bromatolog og fødevareekspert Orla Zinck, så er der heller ikke her nogen tvivl om, at æg skal på køl. 

- Det er almindelig sund fornuft. Helt generelt holder ting sig længere, når de er på køl. Så det er tåbeligt ikke at sætte dem på køl, siger Orla Zinck.

Han forklarer samtidig, at bakterier trives bedre ved højere temperaturer. Jo varmere, desto hurtigere formering. Opbevaring på køl minimerer dog antallet af bakterier i æggene - og dermed sandsynligheden for at få salmonella-infektion. Og selvom risikoen i dag er lille for det, forstår Orla Zinck ikke, at man vil gamble med sikkerheden. 

- Det er jo ligesom at spille hasard, siger Orla Zinck, der ikke ser nogen gevinster ved at opbevare æg ved stuetemperatur.

Tåler ikke temperaturudsving

Hos foreningen Dansk Æg anbefaler sektorchef Jørgen Nyberg Larsen også, at man som forbruger følger Fødevarestyrelsens anbefalinger, selvom det ikke er et lovkrav. 

Æg tåler nemlig ikke store temperaturudsving - og det bliver de udsat for, når de kommer fra supermarkedets kølemontre og hjem på køkkenbordet.

- Temperatursvinger er problematiske for æg, fordi det skaber fugtighed, som bakterier kan formere sig i - og det er ikke kun salmonella. Så det er uheldigt, hvis temperaturen svinger for meget, siger Jørgen Nyberg Larsen.