Mona laver Danmarks bedste rugbrød: Sådan bager du det selv

Det var måske ikke lige til at gætte, men det blev et sønderjysk rugbrød helt uden kerner, der i dag er rendt med titlen som Danmarks bedste rugbrød. 

Et dansk frokostbord er ikke komplet uden det obligatoriske mørke brød, som vi fylder os med fra barnsben af.

Derfor er det også på sin plads, at landets bedste rugbrød bliver hyldet, og det er netop sket i dag, hvor kongerigets bedste bagere og konditorer dystede i ’Danmarks Bedste Brød og Kager’.

Lokalt brødmagi

Det blev Mona Have fra Klosterbageriet i Løgumkloster, som hev sejren hjem for sit kerneløse rugbrød.

- Det er bare så stort. Jeg havde aldrig regnet med, at jeg ville vinde. Jeg er jo bare en gammel kone på 58 år, så jeg er bare så glad, siger Mona Have.

Du kan finde vinderopskriften lige her, men den selvudnævnte rugbrødsekspert fra Sønderjylland siger dog, at hemmeligheden ligger i at have den helt rigtige surdej.

- Vi gør det jo mest i rugbrød nede hos os i Sønderjylland, så vi prøver hele tiden at udvikle nye surdeje og opskrifter. Der er eksempelvis ingen kerner i vores vinderrugbrød, så alle kan spise det. Også dem uden tænder, siger Mona Have.

Hvis du selv vil smage på vinderbrødet, så kan det købes i Klosterbageriet i Løgumkloster, men det forhandles også i Lidl.

5000 mennesker ville have brød og kage

Cirka 5000 mennesker mødte op til finalen tirsdag i ’Danmarks Bedste Brød og Kager’ på Rådhuspladsen i København, hvor man kunne smage på de forskellige brød og kager, som havde dystet.

- Alt var spist, inden der var gået 15 minutter. Jeg nåede ikke engang selv at smage noget, siger Anders Grabow, presseansvarlig for Bager- og Konditormestre i Danmark som afholdte konkurrencen.

Der var i alt syv kategorier, som der blev bagt og æltet kager og brød i, nemlig madbrød, fuldkornshvedebrød, rugbrød, specialbrød, bagt tærte, kransekagestykke og tørkage.

Du kan finde alle vinderne og opskrifterne her

I videoen øverst kan du se, hvordan det gik Simon Clemens fra Brød & Co. i Vejle, som også dystede i konkurrencen om det bedste brød.