Er kulhydrater usunde? Vi tester syv myter om kulhydrater

Er kulhydrater ikke kun noget der findes i pasta, ris og kartofler? Og er de ikke bare enormt usunde? TV 2 tester her syv myter om kulhydrater.

Du har måske hørt diverse diætråd om, at man skal skære ned på eller helt droppe kulhydrater, hvis man vil leve sundt.

Men det forholder sig faktisk nærmest omvendt, forklarer Trine Klindt, næstformand for Foreningen af Kliniske Diætister til TV 2.

- Rigtig mange mennesker tror, at kulhydrater er decideret usunde, og at de gør noget skidt for kroppen. Men alle internationale kostanbefalinger siger, at lidt over halvdelen af vores daglige kalorieindtag skal være fra kulhydrater, siger hun.

Kulhydrat er et af de tre næringsstoffer, fedt, protein og kulhydrat, der giver kroppen energi til at leve og fungere. Kulhydrater er kroppens foretrukne energikilde, da de er lettest for kroppen at omdanne til energi.

Skærer gode kulhydrater væk og spiser de dårlige

Men når der nu bestemt ikke er noget i vejen for at spise kulhydrater, hvordan kan det så være, at mange tror de helst skal undgås? Det skyldes især to ting, forklarer Trine Klindt.

- For det første har der været en tendens til, at folk har haft et overforbrug af kulhydrater, hvor op til 70 procent af det daglige energiindtag har været kulhydrater.

- I Danmark fik mange et ekstravagant kulhydratindtag, da man begyndte at kunne købe sådan noget som pizza, sandwich, croissanter og bagels. Derudover er portionsstørrelserne på slik, sodavand og juice vokset, hvilket også har øget forbruget betydeligt igennem de seneste 40 år, siger hun.

Men også de mange moderne slankekure, der dukker op fra tid til anden, bidrager med at skabe noget forvirring omkring, hvordan man bør og ikke bør spise.

- Vi kalder dem modediæter, og når den fortæller noget andet, end det folk har hørt før, får den en overskrift i medierne eksempelvis low carb-high fat. Men modediæterne bliver med tiden helt glemt igen eller bare modereret, siger Trine Klindt.

Herunder har vi samlet syv påstande om kulhydrater som Trine Klindt har set nærmere på.

T2Toolbox embed