Mad

Derfor skal du ikke fylde din and med kun svesker og æbler

Traditionen tro fylder mange danskere juleanden med æbler og svesker. Men med denne opskrift får du en ekstra spændende servering, uden at skulle undvære det normale fyld.

Det er måske ikke den helt traditionelle måde at stege juleanden på, men med denne opskrift fra kok Henrik Jyrk, får du ekstra og lækker mad ud af de mange timer i køkkenet juleaften.

I stedet for at fylde anden med kun svesker og æbler, anbefaler han, at man stopper anden med fars, der efterfølgende kan skæres i skiver og serveres til den første servering af andestegen.

- Det er ikke en typisk dansk tradition, men så alligevel lidt, for hvis man læser i gamle danske kogebøger, har der altid været en tradition for at farsere fugle.

- Du kan jo altid lægge halve æbler og svesker i bradepanden nedenunder anden, hvor fedtet drypper ned på, det giver det samme resultat. Så kan du servere svesker, æbler og farsbrød, siger Henrik Jyrk.

Har samme effekt som traditionelt fyld

En af fordelene ved at fylde anden med svesker og æbler er, udover at det er lækkert tilbehør, at det er med til at forhindre andestegen i at blive tør, forklarer Henrik Jyrk.

- Den samme effekt har farsbrødet, men du får også en ekstra sjov servering, der har trukket smag fra anden, og som du kan servere i skiver.

- På den måde kan man også nøjes med en and til flere personer, for der kan næsten være et halvt kilo fars i anden, og det smager fantastisk. Du kan som sagt stadig få æbler og svesker men ikke omvendt, hvis du kun fylder anden med det, siger han.

Start med lår og farsbrød

For at undgå at andebrystet bliver tørt, skal man ifølge Henrik Jyrks opskrift kun stege anden til denne del er perfekt tilberedt.

Det betyder, at lårene mangler lidt tilberedning, men det er der ifølge kokken gode råd for.

- Andelårene tager længere tid at tilberede, for det er den store muskel, som anden har brugt mere, og derfor har kødet en hårdere fiberstruktur, og det tager længere tid at tilberede.

- Jeg gør det, at jeg først serverer brystet og farsbrødet, imens lårene steger videre i ovnen. Man skal jo altid have en ekstra servering juleaften, og der serverer jeg så lår, siger Henrik Jyrk.

På den måde opnår man et bedre resultat, med andebryster der ikke er tørre men saftige, samtidig med at andelårene bliver færdigtilberedt, lyder kokkens vejledning.

Henrik Jyrk

  • Er uddannet kok, og har i løbet af sin karriere arbejdet på flere Michelin-restauranter i ind- og udland.
  • Ejer og køkkenchef ved restaurant Ibu i København og medejer af restaurant Naes ved Kalundborg.
  • Vinder af Danmarks største kokkekonkurence Sol Over Gudhjem 2016 og 2017.