Mad

Sådan får du sprød svær: Her er brugernes tips

Om juleaften bliver en succes eller ej afhænger til dels af om julemaden bliver så god som håbet. Den 18. december postede TV 2 et tip til, hvordan man sikrer den sprøde svær, og det har fået flere end 800 mennesker til at kommentere artiklen.

Vi har samlet brugernes – og et par professionelle kokkes – bedste bud på, hvordan svær-succesen sikres.

Kokken Henrik Jyrk, som TV 2 har spurgt til råds forklarer, at hemmeligheden er, at simre stegen i letsaltet vand.  

Det mener Morten Gammelgaard er unødvendigt.

- Bare sørg for rigeligt salt på og imellem svær i ridserne ... Og husk at ridse helt ned til kødet... Altså igennem fedtlaget. Så er den i vinkel, skriver han.

Morten Bass Rosenløv Jørgensen er også klar med en udførlig opskrift:

- Ca. tre timer i ovnen på 160 grader ved steg på mellem tre til fem kg. De sidste 15 til 20 minutter skal den have fuld blus. Og vupti, så der mørt kød med sprøde svær, og selvfølgelig husk rigeligt med salt, og laurbærblade ved hver tredje række i sværene, foreslår han.

Jan Nielsen har et bud på en lidt anden tilgang:

- Før stegning 'duppes/smøres' sværene med hvidvinseddike. Eddikesmagen fordamper, sammen med varmen giver det sprøde svær HVER GANG, lyder det.

De kendte tv-kokke er selvfølgelig også klar med deres opskrifter. 

Brødrene Prices råd lyder sådan her:

- Brødrene Prices Vi stikker halve laurbærblade ned mellem hvert svær, og så sætter vi to striber kryddernelliker på hver side af laurbærbladene. 

Og på Claus Meyers hjemmeside lyder det:

- Gnid sværene på kamstegen med en fugtig hånd og masser af groft salt, og stik laurbærblade ned mellem sværene. Når man masserer svinet med fugtig hånd, gør det, at saltet bliver hængende, og så er det samtidig med til at 'koge' sværene i starten af stegetiden, så de senere kan blive dejligt sprøde.