GO'

Skal du grille på kul, el eller gas? Eksperterne har en klar favorit

Nogle entusiaster sværger til kul, mens andre ser flere fordele ved gas eller el. Eksperterne kunne dog ikke benægte én udslagsgivende faktor.

Duften af sommer er duften af en tændt grill. Men hvilken grill giver egentlig kødet den bedste smag?

Tre inkarnerede grillelskere testede i 'Go' morgen Danmark', om de kunne smage forskel på tre bøffer grillet på henholdsvis kul-, gas- og elgrill. Og det kunne de.

Bøf nummer to skilte sig ud fra de andre på et særligt parameter.  

- Jeg kan dufte den, lød det hurtige svar fra madanmelder og redaktør Svend Rasmussen, som derfor ikke var et sekund i tvivl om, at denne bøf var grillet på kul.

Samme melding kom fra testens anden deltager, forsvarende danmarksmester i grill, Mikkel Lund, mens madblogger Thomas Alcayaga beskrev, at bøf nummer to havde "et hint af noget andet". 

- Noget røg, der sidder lige bagest på tungen, fortsatte han og fik medhold af Svend Rasmussen:

- For mig går aromaen hele vejen op i næsen. Det er den der røgduft, som betyder alt, synes jeg.  

Afstemning

Hvilken grill, synes du, giver den bedste smag?

Røgen er et ekstra krydderi

Og det er netop røgen fra en kulgrill, der tilfører kødet noget ekstra, hvis man spørger den danske kok Henrik Jyrk, der har gjort madtilberedning ved grill til et af sine varemærker. 

Han vil altid vælge en kulgrill frem for en gasgrill. 

- Det giver en helt anden smag, som du ikke kan opnå i en gasgrill. En gasgrill svarer nærmest til at bruge en stegepande. Der er selvfølgelig lidt røgudvikling, men slet ikke det, der skal til, siger han til TV 2

Dermed er røgen altså "det ekstra krydderi", man kan give kødet ved at grille på kul, lyder det.

For mig går aromaen hele vejen op i næsen. Det er den der røgduft, som betyder alt

Svend Rasmussen, madanmelder 

Og det er ikke ren indbildning, når der argumenteres for, at kulgrillen giver en bedre smag. Der er også noget om snakken helt faktuelt. 

Det har seniorprojektleder Margit Aaslyng fra Danish Meat Research Institute ved Teknologisk Institut tidligere forklaret til TV 2.

- Røgen sætter sig på overfladen af kødet. Det er især fenoler og carbonyler. Hvilke helt præcis afhænger af trætypen, der bliver brændt af i grillen, siger hun. 

Foretrækker kulgrill

Alle tre testdeltagere var da også enige om, at bøffen med den bedste smag netop var den, der var grillet på en kul.

- Der ligger et urinstinkt inde i os, tror jeg, som vi måske ikke engang er bevidste om, men som minder os om dengang, man kunne lære at beherske ilden og bruge den til at lave maden med, sagde madanmelder Svend Rasmussen og fortsatte:

- Jeg synes, det er det, der giver den bedste smag. Har man muligheden, så skal man vælge kul. 

Afstemning

Hvilken grill foretrækker du at bruge?

Madblogger Thomas Alcayaga gjorde det dog klart, at han mener, at det er bedre at anskaffe sig en gas- eller en elgrill, hvis det betyder, at man meget oftere smækker kødet på den varme rist. 

- Jeg synes, det er meget sjovere, at du lige starter grillen en tirsdag, når du kommer hjem og lægger to bøffer på og spiser dem. Det er den convenience (bekvemmelighed, red.), der opvejer det hele, sagde han. 

Se hele smagstesten af de forskellige bøffer på TV 2 PLAY.