GO'

Her er fem klimavenlige hverdagsretter - se tv-kokkenes bud

Vil du spise mere klimavenligt, kan du med fordel dreje udenom koen, siger ekspert.

17 af de 18 varmeste år, der nogensinde er målt, er alle sket i dette årtusind, og de tre varmeste år er de seneste tre år 2015, 2016 og 2017.

Det viser tal fra NASA. 

Denne udvikling hænger blandt andet sammen med vores massive CO2-udledning. Og ifølge beregninger fra klimatænketanken Concito udleder hver dansker i gennemsnit 17 ton CO2 om året. 

Det gør os til de tredjestørste udledere på verdensplan. Kun overgået af Australien og USA.

Tallene har fået mange danskere til at overveje, om der er vaner, de skal ændre på. En af dem er på kostområdet.

Derfor har en række af 'Go' morgen Danmarks' faste kokke givet deres bud på, hvordan man kan lave klimavenligere versioner af en række klassiske hverdagsretter - uden brug af oksekød.

Listen af retter kan du se i bunden af artiklen.

Ifølge Michael Minter, som er programleder ved klimatænketanken Concito, er det en rigtig god idé.

Der er flere veje til, hvordan man kan reducere sit såkaldte CO2-aftryk, og en af dem er ifølge Michael Minter og Concito, at man spiser mindre oksekød.

Vi spiser 52 kilo kød om året

Den seneste kostundersøgelse fra DTU Fødevareinstitut viser, at danskerne i gennemsnit spiser 52 kilo kød om året - heraf er størstedelen rødt kød. Og særligt oksekød er en meget populær kødvare og samtidig den store klimasynder i danskernes kost.

Koen udleder nemlig langt mere CO2 end andre dyr, lyder det fra Michael Minter:

- Kan du ikke undvære kød, så gå i hvert fald uden om oksekødet. Put i stedet fisk eller svine- og kyllingekød i indkøbskurven. Endnu bedre er grøntsager, kartofler, gulerødder og brød.

Eksempelvis udleder grøntsager og brød rundt regnet 20 gange mindre CO2 end oksekød. Og 7 gange mindre end svin og kylling.

Så vil man gøre noget, der virkelig batter noget, kan man med fordel starte med at droppe kødet helt, lyder det.

Kokkenes alternativer

Ifølge de fire kokke fra 'Go' Morgen Danmark', Magnus Sonne, Theis Brydegaard, Michael Museth og Sebastian Randrup, er det ikke svært at skære ned på forbruget af oksekød.

Der er mange ingredienser, du kan bruge i stedet for, lyder det.

Kødsovsen kan for eksempel laves af hakkede svampe, grøntsager og eventuelt lidt kyllingelever. 

For kok og opskriftudvikler Magnus Sonne hersker der ikke nogen tvivl:

- Man skal ikke blive bange for det. Det smager simpelthen så godt, så man skal bare kaste sig ud i det, siger han. 

Fem hverdagsretter uden oksekød

 1. Svampe til kødsovs

  Finthakkede svampe, gulerødder og løg gør en rigtig god base til kødsovsen. Man kan også bruge lidt kyllingelever for smagens skyld, men det er ikke strengt nødvendigt, forklarer kokken Magnus Sonne.

  Se opskriften her.

 2. Portobellosvampe som oksekødsstrimler

  For at få en kød-agtig smag kan man med fordel bruge svampe. Særligt portobellosvampen er god til at 'efterligne' en strimmel oksekød, siger kokken Theis Brydegaard. De har samme ‘umami’ smag, som kød har, og kan derfor give nogenlunde samme smagsoplevelse. 

  Se opskriften her.

 3. Friturestegt auberginebøf i burgeren

  I stedet for burgerbøffen af hakket oksekød, kan du skære en god skive af en aubergine, dyppe den i dej og give den en tur i frituregryden. 

  - Min hjerne stikker af, når vi skal lave noget, der er en 'erstatning'. Jeg vil hellere starte med udgangspunktet og sige: "Lav en god burger", siger kokken Michael Museth i 'Go' Morgen Danmark'. 

  Se opskriften her

 4. Plantefars i cowboytoast

  Rigtig mange butikker er begyndt at forhandle plantefars. I en god gammel traver som en cowboy-toast kan du sagtens bruge plantefars og spæde til med lækre hjemmesyltede sager og nogle sprøde stegte løg, siger kokken Michael Museth. 

  Se opskriften her.

 5. Rødbede som tartar

  Rødbedetatar med gedeost og en sprød papadum kan sagtens erstatte den klassiske oksekødstatar. Det mener kokken Sebastian Randrup.

  Få opskriften her.