Mad

Danmark vinder guld ved 'kokke-VM': - Jeg har det fuldstændig vanvittigt fedt

Allerede inden afgørelsen faldt i den prestigefyldte kokkekonkurrence, blev danskerne ønsket tillykke.

Danmark vinder guld ved dette års Bocuse d’Or, der også bliver kaldt det uofficielle kokke-VM.

Kokken Kenneth Toft-Hansen, der repræsenterede Danmark, deler podiet med de nordiske naboer Sverige og Norge, der vandt henholdsvis sølv og bronze.

Og selvom danskeren var favorit til at stå øverst inden afgørelsen, var det en meget overvældet kok, som TV 2 mødte efter overrækkelsen.

- Jeg har det fuldstændig vanvittigt fedt. Det er en kæmpe forløsning og et personligt mål, siger Kenneth Toft-Hansen.

Bliver allerede ønsket tillykke

Faktisk duftede der så godt i det danske bageri, at der ikke kun blev hvisket i krogene om en mulig vinder. Den danske dommer, Francis Cardenau, havde allerede inden kåringen fået mange tilkendegivelser fra kollegaer, fortæller TV 2s reporter Svend Rasmussen.

- Han har haft flere af de andre dommere henne og ønske ham tillykke med sejren, siger han.

Blandt de andre favoritter var lande som Finland og Frankrig, der endte med en fjerde- og femteplads, og stemningen var god blandt publikum.

- Det var ligesom at stå i en VM-finale i håndbold - folk gik helt amok, når retterne bliver afleveret. Jeg tror, at der er omkring 150-200 danskere hernede, der støtter Kenneth, siger TV 2s reporter.

- Der gik også et sus igennem salen, da han skar sin steg op, og den så helt perfekt ud.

Kone kunne føde når som helst

Kenneth Toft-Hansen er langt fra ny i faget. Sammen med sin kone, Louise, driver han til daglig Svinkløv Badehotel, der er under genopbygning efter branden i 2016, og som forventes at genåbne i starten af maj 2019.

Og selvom han er vant til en travl hverdag, har det alligevel været en hektisk tid op til konkurrencen. Ikke kun på grund af de mange timers træning, som deltagelsen har krævet, men også fordi kokkens højgravide kone kunne gå i fødsel når som helst.

Heldigvis endte deres søn med at komme til verden en uge inden konkurrencen. Derfor var det med rolige hænder, Kenneth Toft-Hansen kunne placere de mange elementer på sine vindertallerkener.

Den gastronomiske verdenselite

En af dem, der har smagt på de danske retter, er chefredaktør på madmagasinet Gastro, Jesper Uhrup Jensen.

Ifølge ham er der mange af anretningerne i konkurrencen, der fokuserer meget på det visuelle. Men Kenneth Toft-Hansen har også leveret god smag, mener han.

- Der sker rigtig mange ting på de her serveringer. Mange ingredienser, mange elementer og harmoni i smagene, lyder det fra chefredaktøren, efter den danske kok havde afleveret sit bud til dommerne tirsdag.

- Det er ren verdensklasse og et klart eksempel på, at Danmark i de her år er i den gastronomiske verdenselite.

Kræver mange timers træning

For de 24 medvirkende lande er det mange timer foran dampende gryder og sydende pander, der kulminerer i konkurrencen, som strækker sig over to dage.

Tirsdag var det den ene halvdel, der fik 5 timer og 35 minutter til at tilberede de to retter, som skulle serveres for dommerne med 10 minutters mellemrum - heriblandt danske Kenneth Toft-Hansen.

Onsdag var det således de resterende 12 lande, der fik chancen for at imponere dommerne. Herefter blev vinderen af Bocuse d'Or kåret.

Konkurrencen er blevet afholdt hvert andet år siden 1987, og USA er den forsvarende mester, mens Norge og Island fik henholdsvis sølv og bronze for to år siden.

Sidst Danmark havde en vinder af Bocuse d'Or var i 2011, hvor kokken Rasmus Kofoed vandt.

Danmark fik onsdag guld ved den prestigefulde kokkekonkurrence Bocuse d'Or.