Mad

28 danske restauranter får Michelin-stjerner: Se listen her

Noma er vendt tilbage i Michelin Guiden. Se hele listen nederst i artiklen.

Dette års fordeling af Michelin-stjerner i Norden er netop blevet offentliggjort i Musikhuset i Aarhus, og 28 danske restauranter er blevet tildelt i alt 35 stjerner.

Blandt aftenens største vindere var blandt andre Noma, der genvandt deres to stjerner efter sidste år slet ikke at have været med i kapløbet på grund af flytning. 

- Det var på tide at tage det næste skridt og udvikle os. Bygge et nyt hjem til holdet. Vi har været meget inspireret af vores rejser, og vi ville bygge et sted fra bunden, lød det fra Nomas mand på scenen om flytningen og genåbningen.  

Også Geranium, der igen i år var de eneste danskere, der blev hædret med tre stjerner, må siges at være sluppet særligt godt fra aftenen. Færøske Koks gik desuden fra at have én til to stjerner. 

Blandt nye nordiske spirrer på listen finder man københavnske Alouette. 

Det betyder Michelin-stjernerne

Siden år 1900 har dækproducenten Michelin uddelt stjerner til restauranter i en årlig Michelinguide. Der uddeles op til tre stjerner.

Stjernerne betyder:

  • En stjerne: En god restaurant i sin kategori.
  • To stjerner: Rigtig godt køkken, som er værd at køre en omvej for.
  • Tre stjerner: Ekstraordinær køkkenkunst, som er værd at rejse efter.

Startede som en køreguide

Michelin Guiden blev i 1900 skabt af dækfabrikanten Michelin for at få franskmændene til at køre mere i bil og dermed slide deres dæk. 

De første guides indeholdt derfor nyttige oplysninger til køreturen, men i 1930'erne blev de prestigefulde stjerner introduceret, og i 1983 landede den første hos en danske restaurant: Kong Hans Kælder i København.

Og netop Kong Hans Kælder var da også at finde på listen over de hædrede, da der mandag aften med Timm Vladimir ved roret blev uddelt stjerner til de fem nordiske lande Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island.

Sidste år blev 26 danske restauranter hædret med i alt 31 stjerner. Dermed er der nu to nye restauranter og fire nye stjerner på listen, som du kan se nedenfor: