Mad

To danske restauranter blandt verdens fem bedste: - Vi er tomme for ord

De danske restauranter Noma og Geranium placerer sig blandt verdens fem bedste restauranter ved prisuddeling.

Verdens bedste restauranter blev tirsdag kåret i Singapore, og den helt store vinder blev franske Mirazur, der ligger i byen Menton.

Men Danmark blev heller ikke snydt. Restauranterne Geranium og Noma endte i top fem ved prisuddelingen 'World's 50 Best Restaurants 2019' og fik henholdsvis femte- og andenpladsen.

Placeringen som nummer to kom meget bag på Nomas grundlægger og køkkenchef, René Redzepi.

- Det havde vi overhovedet ikke regnet med, så vi er tomme for ord. Det er ligesom den professionelle del af verden, der siger "godt gået" - nu skal vi bare lige klatre det sidste trin, siger han til TV 2.

Nomas grundlægger var ikke til stede

På trods af at kåringen er en stor dag i den gastronomiske verden, var René Redzepi ikke selv til stede ved uddelingen.

Det er fuldstændig sensationelt med to danske restauranter i top fem

Svend Rasmussen, TV 2s gastronomiske ekspert

Kåringen i Singapore faldt nemlig sammen med en ny sæson på restauranten, og han måtte derfor blive hjemme for at arbejde, skriver han på Instagram.

I stedet var Noma repræsenteret af medejeren Ali Sonko, der er tidligere opvasker på restauranten. Han kom på scenen og modtog store klapsalver for placeringen som nummer to i verden.

Danmark er førende i verden

Selvom det ikke blev til en førsteplads, var det alligevel en meget flot præstation af begge restauranter, mener TV 2s gastronomiske ekspert, Svend Rasmussen.

Det sætter en tyk streg under, at Danmark er førende - ikke bare i Skandinavien

Svend Rasmussen, TV 2s gastronomiske ekspert

- Det er fuldstændig sensationelt med to danske restauranter i top fem. Det tror jeg ikke, der var nogen, der turde håbe på, siger han.

- Det viser den kolossale bredde, der er i dansk topgastronomi. Og det sætter en tyk streg under, at Danmark er førende - ikke bare i Skandinavien, men faktisk i hele verden.

Geranium er rykket 14 pladser op

Sidste år blev Geranium kåret som verdens 19. bedste restaurant, mens Noma - på grund af en midlertidig lukning - ikke var at finde på listen over verdens 50 bedste spisesteder.

De 50 bedste restauranter bliver kåret ved event i Singapore. Geranium får en 5. plads.

Restauranten blev efter lukningen, som varede fra februar 2017 til februar 2018, genåbnet i nye lokaler på Refshaleøen i København. Og årets placering er noget helt ekstraordinært, mener Svend Rasmussen.

- Man ser dem som en ny restaurant, så det er den vildeste højdespringer nogensinde. Det er helt uhørt, siger han.

Det er dog ikke uvant for Noma at ligge højt på den gastronomiske rangliste, og restauranten er hidtil fire gange blevet kåret som verdens bedste. Det skete senest i 2014.

Har stor betydning

Kåringen fandt sted på baggrund af bedømmelser fra 1040 dommere. Hver dommer har afgivet ti stemmer på restauranter, som vedkommende har besøgt mindst én gang i løbet af de seneste 18 måneder.

Der bliver gået grundigt til værks, for stemmerne og til sidst placeringen har stor betydning for restauranterne. Også for danske Noma og Geranium, der allerede var og har været på den før, fortæller Svend Rasmussen.

- Det bliver lagt mærke til, at begge restauranter er kravlet så langt op på listen. Dansk gastronomis succes har mere end ét ben at stå på, og det kan give en tro på, at det ikke er noget, der stopper i morgen, siger han.

Foruden restaurant Mirazur i Frankrig samt Noma og Geranium i Danmark finder man på topfem restaurant Asador Etxebarri i Spanien og Gaggan i Thailands hovedstad, Bangkok.

Se hele listen over verdens 50 bedste restauranter her.