Annoncørbetalt indhold

Sæt grød på menuen morgen, middag og aften

Grød er en traditionsrig spise, der igen er blevet populær både til morgen-, middags- og aftensmad. Her får du inspiration til flere varianter af grød. Rosendahl
ROSENDAHL logo
I samarbejde med ROSENDAHL

Annoncørbetalt indhold: Frem med gryden og de dybe skåle – nu skal der koges grød. Få inspiration til skøn og varieret grød til alle dagens måltider.

OM SAMARBEJDET

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med Rosendahl.

Forbinder du grød med barndommens lidt kedelige og klistrede havregrød, gælder det om at læse godt med her. Det seneste årti har nemlig givet grøden en renæssance, og det er blevet in at spise grød til alle dagens måltider.

Den første deciderede grødbar åbnede i København i 2011 for at vise, at grød ikke behøver at være kedelig fattigmandskost. De har siden udvidet med syv filialer, hvor de serverer alt lige fra klassisk havregrød til asiatisk congee og indisk daal.

Senere fulgte andre trop med grød to-go, mange caféer og restauranter har fået grød på menukortet, og stjernekokke som Rasmus Koefod har udviklet særlige grødblandinger, du selv kan lave derhjemme.

Grød er blevet meget mere end en simpel fattigmandskost med flere restauranter i Danmark, der kun har grød på menuen.

At den gamle, traditionsrige bondespise har fået et comeback skyldes ifølge Gitte Heidi Rasmussen blandt andet danskernes ønske om mere en bæredygtig hverdag. Hun er madskribent, foodstylist og forfatter til bogen ’GRØD morgen-middag-aften’.

GRAND CRU SENSE

  • Grand Cru Sense – perfekt til bowls. Stellets rå, rustikke look spiller godt sammen med farver fra både det asiatiske og nordiske køkken, når du skal kreere din helt egen bowl.
  • Grand Cru Sense passer perfekt i kombination med det klassiske, hvide Grand Cru.
  • På ydersiden har stellet en rå overflade og på indersiden en glat, så det er behageligt at spise af.
  • Grand Cru Sense skåle og tallerkner stables nemt i skabe eller skuffer, og tallerknerne kan bruges som låg til skålene, så du nemt kan gemme dine rester i køleskabet og passe på miljøet.
  • Grand Cru Sense har to års brudgaranti.
  • Læs mere her.

– Vi vil have naturlige, enkle råvarer og spise mindre kød, og her passer grøden rigtig godt ind. Det er lækkert, nemt, billigt, og det mætter rigtig godt, forklarer hun.

Samtidig er der noget velkendt over den gode, gamle grød, der i hundredvis af år har været en fast bestanddel af det danske køkken.

Hurtigt og nemt

Danmark er en nation opfostret på grød. I 6.000 år – lige så længe som kornet har eksisteret i Danmark – har vi ifølge Nationalmuseets Historisk viden mæsket os i grød. Først som bygvandgrød med bær og æbler og senere de mere klassiske grødretter som havregrød, øllebrød og risengrød.

I tiden efter anden verdenskrig forsvandt grøden ifølge Gyldendals Den store danske nærmest helt fra menuen, og i mange år har det kun være babyer og ældre, der har slubret den bløde skemad i sig.

Forskellige typer af korn og gryn bruges som base i de forskellige varianter af grød.

Rosendahl

  • Rosendahls produkter tager altid udgangspunkt i høj funktionalitet og godt dansk design og har i mere end 25 år været en fast del af danskernes hverdag.
  • Rosendahl er funktionelt design med høj brugsværdi, som giver dig tid til at nyde de øjeblikke, der betyder mest.
  • Læs mere om Rosendahl her.

I midten af 00’erne satte gourmetrestauranten Noma dog grød med et moderne twist på spisekortet. Siden har grød-hypen spredt sig, og det er igen tid til at finde de tykbundede gryder frem i køkkenet.

Heldigvis er grød så enkel og nem en ret, at det næsten ikke kan gå galt ifølge Gitte Heidi Rasmussen. Selvfølgelig skal du passe på, den ikke brænder på, men ellers er det vigtigste at tilberede den rigtigt.

– En god grød skal helst være kogt al dente, så du stadig kan fornemme kornene – i hvert fald hvis det er ris, perlebyg eller spelt, forklarer hun.

Det er også vigtigt, at grøden får en blød og cremet konsistens. Den må ikke være for tyk. Derudover gælder det om at sammensætte smagsnuancer, der også giver et godt spil til de forskellige konsistenser.

Ifølge Gitte Heidi Rasmussen er grød en dejlig nem ret at lave, og den kan laves på mange forskellige måder med forskellige ingredienser.

– Tænk i noget salt, sødt og knasende sammen med den cremede grød, opfordrer Gitte Heidi Rasmussen.

En af hendes egne favoritter er for eksempel den klassiske havregrød med en skefuld æblekompot, hakkede nødder og en smule honning. Ifølge hende er det netop toppingen, der giver mulighed for at lege og eksperimentere med forskellige smagsnuancer.

– Vær ikke bange for at smide noget andet ovenpå end lige kanel og en smørklat. Det kan være en gang frugtkompot, nødder eller frisk frugt og bær, fortæller hun.

Undgå madspild

Ud over at grød er nemt at lave og smager godt, er det også en god måde at undgå madspild på. Har du rester af grøntsager, kan de snildt bruges i en risotto eller bygotto.

– Jeg lavede for eksempel en risotto med rødbede og lidt gedeost på toppen den anden dag. Den var fantastisk flot og smagte rigtig godt, fortæller Gitte Heidi Rasmussen.

Salt, sødt og knasende giver din grød et ekstra pift.

Frugtgrøden er også en god gammel klassiker, som hjælper med at få brugt alle de frugter, det bugner med i vores haver i øjeblikket. Kog en gang æble-, pære- eller blommegrød af al overskudsfrugten – også dem, der er faldet ned.

Ifølge Gitte Heidi Rasmussen kan den sagtens holde sig i flere uger på køl, og så har du altid en dessert eller topping til din yoghurt eller morgengrød ved hånden.

Opskrifter på grød til alle dagens måltider

  1. Morgen: Overnight-grød

    Tip: Kom frisk frugt på din havregrød.

    2 personer

    Det skal du bruge:

    2 dl havregryn

    2 tsk. chiafrø

    2 dl kogende vand

    300 g græsk yoghurt

    Friske bær, nødder og mandler

    1-2 spsk. honning

    Sådan gør du:

    1. Kom havregryn og chiafrø i en skål, hæld kogende vand over, rør rundt og sæt det i køleskabet natten over.

    2. Rør yoghurten i havreblandingen, og kom den i to store glas eller skåle.

    3. Top med friske bær, hakkede nødder og mandler, og dryp til sidst med lidt honning.

    Tip!

    Overnight-grøden kan også toppes med en skefuld frugtgrød.

  2. Frokost: Klassisk øllebrød

    Øllebrød er også god til morgenmad.

    4 personer

    Det skal du bruge:

    2oo g rugbrød, gerne rester

    1 flaske hvidtøl

    1 stang kanel

    1 knsp. revet citronskal

    1/2-1 dl sukker

    Ca. 6 dl vand

    Tilbehør: flødeskum, fløde eller mælk

    Sådan gør du:

    1. Bræk brødet i mindre stykker, og læg det i blød i hvidtøl natten over.

    2. Put det i en gryde sammen med kanel, citronskal, sukker og vand, og bring det langsomt i kog under låg ved svag varme.

    3. Lad det koge 10-15 min. og rør jævnligt, så det ikke brænder på. Tilsæt evt. vand hvis øllebrøden er for tyk.

    4. Rør grøden godt igennem, så der ikke er alt for mange klumper.

    5. Server øllebrøden rygende varm med flødeskum, fløde eller bare mælk.

    Tip!

    Prøv også at toppe med friske bær, hakkede mandler, nødder eller lidt hakket chokolade.

  3. Aften: Rødbede’otto med gedeost og sprød salvie

    Gør din risotto farverig ved at tilsætte rødbede eller spinat.

    2 personer

    Det skal du bruge:

    300 g skrællet rødbede

    1 rødløg

    125 g perlespelt, perlebyg eller risottoris

    4-5 dl hønsebouillon

    100 g friskost eller mascarpone

    Salt og peber

    15 g smør

    4-8 salvieblade

    2 skiver cremet gedeost

    groftrevet parmesan

    Sådan gør du:

    1. Skær rødbede i små tern og hak løget.

    2. Kom grønsagerne i en gryde sammen med perlespelt og bouillon.

    3. Bring det hele i kog og lad det simre under omrøring i ca. 20 min. Spæd evt. med ekstra bouillon.

    4. Steg salviebladene sprøde i smør ved lav varme.

    5. Rør flødeost i otto’en og smag til med salt og peber.

    6. Fordel i dybe tallerkener, læg en skive gedeost på toppen og drys med parmesan samt salvie. Server straks.

  4. Dessert: Æblegrød

    Æblegrød er en dansk klassiker, som hele familien elsker.

    4 personer

    Det skal du bruge:

    1 kg æbler

    Ca. 1 dl vand

    1 stang vanilje

    1-2 dl sukker

    Sådan gør du:

    1. Skræl æblerne og skær dem i mindre stykker.

    2. Bring æbler, vand og flækket vanilje i kog og kog ved svag varme under låg, til æblerne er møre.

    3. Tilsæt sukker, og kog endnu et par minutter til grøden er jævn.

Kilde: Gitte Heidi Rasmussen