.
Mad

Familiefar vejede 110 kilo: - Endelig knækkede jeg koden til et varigt vægttab

Annoncørbetalt indhold: For at passe på sig selv og sin 12-årige søn har Jimmi Jørgensen taget kampen op mod overvægt med sund, hjemmelavet fastfood.

Jimmi Jørgensen stod på hotelværelset i Thailand i marts 2018. Han så sit eget spejlbillede. Synet gjorde ham trist indeni, for han kunne godt selv se det: Han var blevet tyk igen.

Vægten sagde 110 kilo, og selv om den tidligere fængselsbetjent med sine 190 centimeter altid har været en stor fyr, var det for meget.

At han på det tidspunkt befandt sig i Thailand skyldtes, at han døjede med begyndende stress. Et forlist kærlighedsforhold og problemer på jobbet gjorde, at han havde brug for at komme væk og tænke sig om.

Et kig i spejlet på en rejse til Thailand satte tankerne i gang hos Jimmi Jørgensen.

Og nu begyndte tanker om hans vægt, og hvad han skulle gøre ved den, også at presse sig på.

Egentlig var planen først at hoppe på endnu en af de fem-kilos-kure, han havde prøvet så mange gange før. Det ville betyde, at nogle sure uger på kur med konstant craving efter fastfood skulle overstås, før han igen kunne spise, som han plejede.

- Men jeg gruede ved tanken. Den konstante følelse af at gå glip af noget og ikke at blive ordentlig mæt, fortæller han.

Om samarbejdet Den Grønne Slagter

Gennem en række artikler sætter TV 2 og Den Grønne Slagter fokus på den sunde livsstil, hvor både balanceret kost og motion spiller en rolle.

Vi møder danskere, der har taget kampen mod kiloene og deler ud af deres gode råd. Ligeledes får vi mere viden om de vigtige fødevaremærkeordninger - herunder Nøglehulsmærket.

Hjemvendt fra Thailand og i gang med en ny kur begyndte han derfor at veje sin mad for at regne ud, hvor mange kalorier der egentligt var i de portioner, han spiste.

- Jeg fandt ud af, at der er lige så mange kalorier i en håndfuld kogt pasta som i en kæmpe portion kål eller bønner, fortæller Jimmi Jørgensen.

Det var noget af en overraskelse for Jimmi Jørgensen at begynde at tælle kalorier i de forskellige madvarer.

Og det var en øjenåbner. Den nye bevidsthed om kalorieindhold ændrede fuldstændig Jimmis forhold til mad:

Hvad nu, hvis han kunne erstatte ris, pasta og brød med grøntsager og på den måde lave lækker mad og fastfood, som han kunne blive mæt af uden at tage på?

Tag overvægt alvorligt

I Danmark er overvægt blandt børn såvel som voksne et stigende problem. Ifølge Sundhedsstyrelsen er antallet af moderat til svært overvægtige danskere steget til 51 procent. Når det kommer til børn, vejer cirka hver femte for meget.

Jens-Christian Holm er forskningsansvarlig overlæge i børnesygdomme på Holbæk Universitetshospital og blandt Danmarks førende eksperter i overvægt.

Han fortæller, at det vigtigste forældre skal gøre, er at tage overvægt alvorligt.

Som overvægtig har man nemlig en høj risiko for at udvikle en række følgesygdomme som forhøjet blodtryk, fedtlever og type-2 diabetes.

Jimmi Jørgensens søn, Emil, har en autismediagnose og tager nemmere på end andre børn. Jimmi vil derfor gøre alt for, at sønnen kan holde den slanke linje.

Dertil kommer en række andre komplikationer, der har en negativ indflydelse på børns vækst og udvikling.

Årsagerne til overvægt er ifølge Jens-Christian Holm mange og komplicerede. På hans afdeling behandler de overvægt hos børn som en kronisk sygdom, hvor de kigger hele vejen rundt om barnets og familiens liv, når de skal finde den rigtige behandling.

De har også udviklet en række grundregler, som alle skal følge. Eksempelvis skal barnet spise magert kødpålæg, og frugt om eftermiddagen erstattes af havregryn eller en rugbrødsmad.

I forhold til motion skal børnene gå eller cykle til skole om muligt, dyrke mindst én fysisk aktivitet og holde lidt igen med det stillesiddende liv bag computeren.

Jens-Christian Holms erfaring er dog, at kost og motion kun er en del af behandlingen.

- En livsstilsændring indikerer, at det er familiens livsstil, der er årsagen til overvægten. Det er det ikke nødvendigvis, siger han.

Han understreger dog, at familierne til overvægtige børn har et stort ansvar i behandlingen, og at børn aldrig må føle, at de står alene med problemet.

- Det er de unge og familierne selv, der skaber resultaterne, efter de har fået den rette rådgivning, siger Jens-Christian Holm.

Overvægt i familien

Jimmi Jørgensen og hans søn, Emil, hygger sig gerne med et spil kort i sofaen.

For 44-årige Jimmi Jørgensen, der i dag arbejder som marketingsassistent, har overvægt altid været noget, han har døjet og kæmpet med. For store portioner og for mange kalorier.

Særligt i sin barndom og teenageår vejede han for meget, og det gav nogle ar på sjælen.

- Jeg manglede selvværd, og når det kom til piger, havde jeg slet ingen selvtillid, fortæller han.

Ifølge Jimmi Jørgensen var kosten skyld i hans overvægt som barn. Der var masser af fløde og smør i maden, og de tilhørende kogte grøntsager gad han ikke spise. Til gengæld var der altid kage i huset. Masser af kage.

Der var altid søde sager i Jimmi Jørgensens barndomshjem.

Blandt sine familiemedlemmer har han oplevet, hvordan overvægt og følgesygdomme påvirker livskvaliteten negativt, og han er meget bevidst om, at hans søn ikke skal vokse op med den samme kostmæssige bagage som ham selv.

Jimmis 12-årige søn, Emil, har en autismediagnose, og den medfølgende medicin betyder, at han nemmere tager på end andre. Samtidigt bevæger han sig ikke så meget som andre børn, der dyrker regelmæssig motion.

Undgå at pine dig selv

Efter rejsen til Thailand ændrede Jimmi Jørgensens mål for kuren sig i takt med, at han begyndte at opfinde nye opskrifter.

Han deler sine indtil videre mere end 200 opskrifter på sin Instagramprofil den_sunde_linje, der følges af 1800 madglade brugere.

Langsomt fandt han ud af, hvor mange fantastiske retter man kan lave med sundere ingredienser.

Første gang han læste om kager med kikærter og sorte bønner, kunne han slet ikke forestille sig, at det kunne smage godt.

- Men nu er jeg vild med det, siger Jimmi Jørgensen og uddyber, at en livsstilsændring også handler om at finde den rette tilgang.

For ham indebærer det, at han skal undgå følelsen af at skulle undvære noget. Som et barn der ikke må få slik.

- Den følelse er let at få, når man piner sig selv - og så er det let at finde undskyldninger for at spise en masse fedt og sukker, fortæller han.

Når det denne gang lykkedes Jimmi at holde vægttabet og ikke falde i igen, er det fordi, han har fundet den rette balance med sund mad, der tilfredsstiller sanserne.

- Og det gør tørstegt kylling og broccoli bare ikke ret længe, som han siger.

Masser af sund fastfood

De nye kostvaner betyder derfor ikke, at Jimmi Jørgensen og familien er færdige med at spise pizza og andre fastfood-retter. Tværtimod. Netop den slags mad har en stor plads i familiens madhjerte, så det har han fundet en løsning på.

Ved at bruge mange krydderier og erstatte brød og stivelse med grøntsager, har han udviklet en lang række sunde versioner af sine og sønnens favoritretter.

Eksempelvis rootza, der er Jimmi Jørgensens version af en sund pizza. Den kommer med hjemmelavet, krydret tomatsauce og en alternativ pizzabund.

Jimmi Jørgensen og Emil hygger sig sammen i køkkenet, når far kreerer nye, sunde retter.

Til bunden bliver der både brugt persillerod og gulerod blandet med æg, krydderier, en håndfuld revet ost og lidt loppefrøskaller. Når massen har trukket i ti minutter, skal den spredes ud på en bageplade og forbages, inden fyldet kommes på.

Hos familien Jørgensen er skinke, cocktailpølser, løg, rød peberfrugt, champignon og lidt ekstra ost på toppen blandt favoritterne.

- Det ligner pizza og smager som pizza, men det er rootza, siger Jimmi Jørgensen begejstret.

Et rivejern er et must i Jimmi Jørgensens køkken.

Han laver også gerne burgere, hvor bollerne laves af blendet blomkål og havregryn.

Ofte er der også kage om aftenen, som familien kan kaste sig over. Lige nu er Jimmi særligt begejstret for Den Sunde Fynske Chokoladekage, som han selv har opfundet. Der er naturligvis mørk chokolade i, men mel og sukker er erstattet af sorte bønner, havregryn, dadler og sukrin.

- Det er afløseren for brunsvigeren, siger han tilfreds.

Og de kalorielette og sunde alternativer er blevet en succes hjemme i huset i Årslev på Fyn, når der skal hygges ved aftensbordet eller spises snacks i sofaen.

”Nå, er det tid til en gåtur?” Efter aftensmaden går far og søn gerne en tur i den lille by. Gåturen er et afbræk fra sønnens iPad-tid, og mens de begge får noget frisk luft, får de vendt dagens store og små begivenheder.

Snakken går mellem de to: Emil fortæller om skolen, om der er noget, der gør ham trist eller glad. For Jimmi Jørgensen er turen en god mulighed for at være nærværende samtidigt med, at de begge får rørt sig.

Om fredagen er der endnu en tur: Den går nemlig til slikbutikken, for jo, der er plads til sukker og sødt i den nye livsstil. Men ikke til overflod. 100 gram slik til hver er aftalen.

Far og søn hygger sig på gåturen, hvad enten det er for at få motion eller hente lidt fredagsslik.

Og det er faktisk rigeligt, fortæller Jimmi Jørgensen, der også ”synder” engang i mellem, særligt i sociale sammenhænge.

Men han betragter det ikke som et nederlag, når det sker. En del af balancen for ham er, at der skal være plads til at spise fed eller usund mad.

- Det skal man have lov til. Ellers holder livsstilsændringen ikke i længden, siger Jimmi Jørgensen, der i stedet går en ekstra lang tur, når der har været fed mad på tallerkenen.

Svært at prøve noget nyt

Når Jimmi Jørgensen møder andre folk, der gerne vil spise sundere, oplever han ofte en usikkerhed hos dem.

Hvordan gør man? Hvordan smager det? Vil børnene spise det?

Men det er ikke så svært at lave de sunde retter, fortæller han. Den virkelige udfordring er, at det ofte kræver lidt overvindelse at gøre tingene på nye måder. Men det kan godt betale sig.

En 'rootza' er Jimmi Jørgensens sunde og velsmagende udgave af en klassisk pizza.

- Da jeg tabte mig, fik jeg mere selvværd og velvære, og jeg er generelt blevet gladere for mig selv og har mere overskud, siger Jimmi Jørgensen, der i dag vejer cirka 95 kilo.

Glæden vil dog altid hænge sammen med frygten for at tage på igen.

- Det vil være en livslang kamp for mig, og jeg er konstant opmærksom på, at det ikke tipper den forkerte vej, fortæller han.

Indtil videre går det heldigvis godt, og sønnen Emil beklager sig ikke over, at den ’usunde’ mad er sund.

- Han siger, at jeg laver verdens bedste mad, siger Jimmi Jørgensen med et grin og fortæller, at det på sigt er hans drøm at arbejde med sund mad på den ene eller anden måde.

- Jeg har set, hvor stor en forskel det har gjort for mig og min søn, og det vil jeg gerne dele med andre, siger Jimmi Jørgensen.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.